30 Ağustos 2023 Çarşamba

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hiçbir parti farkı gözetmeksizin, kim ki, kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa, başımın üstünde yeri var, kapımız sonuna kadar açık.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremin merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Merkez Mahallesi Riskli Alan 1. Etap Emlak Konut Temel Atma Töreninde konuştu.

Deprem riskine karşı gece gündüz demeden riskli bölgeler için çalıştıklarını dile getiren Özhaseki, “İstanbul açıklarında olabilecek bir deprem, İstanbul’u etkileyeceği kadar haliyle Gölcük’ümüzü de etkileyecek, İzmit’imizi de etkileyecek. Hepimiz bundan aşırı derecede rahatsız olacağız. Bundan dolayıdır ki, yeni yasalar yapmaya çalışıyoruz, yeni formüller geliştiriyoruz, inşallah büyük hasar almadan bu işlerin altından kalkalım diye de uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Bakan Özhaseki, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmalara değinerek, afet bölgesinde yıkılan bağımsız birim sayısının 850 bin olduğunu kaydetti.

Deprem bölgesi için bütün Türkiye’nin, bütün milletin seferber olduğuna dikkati çeken Özhaseki, 1 milyon 905 bin vatandaşın evinden uzak olduğunu, bu vatandaşlar evlerine sağlıklı şekilde oturtuncaya kadar gece gündüz çalışacaklarını ifade etti.

Vatandaşlara kentsel dönüşüme destek olun çağrısı

Özhaseki, fay kırıklarının olduğu, fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı inşa edilmeyeceğinin altını çizerek, dere yataklarında ve zemin sıvılaşmasının bulunduğu bölgelerde hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermeyeceklerini vurguladı.

“Bundan sonra sıfır toleransa bu işlere devam edeceğiz” diyen Özhaseki, şöyle devam etti:

“Burada işin 3 ayağı var. Birisi bakanlık doğru. İstanbul için de Kocaeli için de her yerde kentsel dönüşüm için bakanlık olmazsa olmaz. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin, kim ki, kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa, başımın üstünde yeri var, kapımız sonuna kadar açık. İkincisi belediyelerimiz, işte bakın burada belediye gayret ediyor, işin ucunu bırakmıyor, seneler de geçse şimdi mutlu sona doğru ulaşıyor. Üçüncüsü de vatandaşlarımız. Ne olur kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediye başkanlarına yardımcı olun, uyumlu olun, ona elinizden gelen yardımı yapın. Eğer bu üçlüden herhangi birisi, geriye çekilirse emin olun işin sonunu getiremeyiz.”

Bakan Özhaseki, depremde Antakya’nın yüzde 90’ının yok olduğuna işaret ederek, “O yüzden el birliğiyle bu işin içinden çıkmamız lazım. İstanbul’u da hazırlamamız lazım, Kocaeli’mizi de hazırlamamız lazım, Gölcük’ümüzü de hazırlamamız lazım. Özellikle 99’dan önce yapılmış binaların hepsinin risk taşıdığını bilelim. Ölçtürebilen ölçtürsün, güçlendirebilen güçlendirsin. Mahalle olarak anlaşılabiliyorsa, belediye başkanlarına lütfen müracaat edin, onlar sizin önünüze düşsünler orada kentsel dönüşüm yapalım, biz de elimizden geleni yapalım. Bu işi için bilgimiz, birikimimiz var. Bu işlerin içinden Allah’ın izniyle çok rahat çıkabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Özel yasalarla İstanbul’u da Kocaeli’yi de depreme hazırlamak istiyoruz”

Daha sonra Darıca ilçesine geçen Özhaseki, Darıca Belediyesi Rüstem Metin Yurttaş Kültür Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi açılış törenine katıldı.

Bakan Özhaseki, burada yaptığı konuşmada, deprem bölgesinde 200 bine yakın konutun ihalesini yaptıklarını ve birkaç ay içerisinde teslimine başlayacaklarını bildirdi.

Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm” adıyla yeni bir proje geliştirdiklerinden bahsederek, “Vatandaşa hem hibe hem kredi vererek evlerini yerlerinde yapmalarını istiyoruz. Onlardan istediğimiz tek şey, bundan sonra standartlara uygun yapmaları. Dere yataklarına, sıvılaşma yerlerine veyahut fay kırıklarının bulundukları yerlere asla yapı inşa etmemeleri. Bu işi yaparken sıfır toleransla inşaatları bitirmeleri” şeklinde konuştu.

İstanbul çevresinde deprem meydana gelme ihtimaline karşı gece gündüz demeden gayret ettiklerini anlatan Özhaseki, “Bütün ekiplerimiz sabahlara kadar çalışıyorlar. İstanbul’daki yerel dinamikleri iyi bildiğimiz için bütün belediyelerimizi, sivil toplum örgütlerini davet ederek onların fikirlerini de alıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah Meclis’e yasa getireceğiz. Daha kolay, daha hızlı, daha güvenli evler yapabilmek için de özel yasalarla İstanbul’umuzu da Kocaeli’mizi de depreme hazırlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Ağustos 2023 Çarşamba

ABD’de stokların önemli ölçüde düştüğüne dair işaretlerle petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor.

Petrol fiyatlarında yükseliş sürüyor. Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 81 doları aşarak Mart’tan beri en uzun süreli yükseliş serisini sürdürdü.

Brent petrol de yüzde 0,3 artışla 85,75 dolardan işlem görüyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre petrol stokları 11,5 milyon varil azaldı. Çarşamba günü açıklanacak resmî veri de bu veriyi teyit ederse stoklar 7 haftanın 6’sında düşmüş olacak.

Stokların tahminlerden daha fazla düşmesi talebin güçlü olduğuna işaret ediyor.

Küresel piyasalar da Çin’in ek teşvik açıklayacağı ve Fed’in faiz artışlarının sonuna geldiği beklentisiyle alıcılı seyrediyor.

Ham petrol fiyatları son dönemde Suudi Arabistan’ın üretimi kısmasından destek buldu. Piyasalarda Ekim ayında da kesintilerin devam etmesi ve arzın sıkı kalması bekleniyor. Ancak dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de yaşanan ekonomik sıkıntıların fiyatlar üzerinde baskıya neden olacağı belirtiliyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Ağustos 2023 Çarşamba

ABD’de federal mahkeme, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto varlık yönetimi şirketi Grayscale’in spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurusunu reddetme kararını bozdu.

ABD’de federal temyiz mahkemesi, SEC’in Grayscale’in spot Bitcoin ETF başvurusunu reddetmesinin hatalı olduğuna hükmetti.

Mahkemenin ETF’nin yolunu açması sonrasında Bitcoin ve kripto hisse senetleri yükselişe geçti. Kararın ardından Bitcoin yüzde 5’in üzerinde değer kazandı ve 27 bin 500 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Grayscale sözcüsü konuya ilişkin olarak, kararın Amerikalı yatırımcılar ve Bitcoin ekosistemi için ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirterek, Grayscale ekibi ve hukuk danışmanlarıyla kararın ayrıntılarını inceleyeceklerini ve SEC ile bir sonraki adımlarını takip edeceklerini kaydetti.

SEC, geçen yıl haziran ayında Bitcoin’e dayalı bir ETF’nin yeterli gözetimden yoksun olduğunu öne sürerek Grayscale’in başvurusunu reddetmişti. Grayscale ise benzer Bitcoin vadeli işlem ETF’lerini onaylarken SEC’i kendi ürününe karşı ayrımcılık yapmakla suçlayan kararını bozmak için dava açmıştı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Türk-İş’in Ağustos ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre gıda enflasyonu aylık yüzde 4,64 olurken açlık sınırı da 12 bin lirayı aştı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15 bin 813 liraya ulaştı.

Türk İş’in Ağustos ayına ilişkin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması yayımlandı.

Buna göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 12 bin 198 liraya, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 39 bin 733 liraya yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 15 bin 813,15 liraya ulaştı.

Asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 4,63 oranında gerçekleşti. Sekiz aylık gıda enflasyonu yüzde 50,02 olarak saptandı.

Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 77,04 olurken 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 107,89 olarak hesaplandı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Temmuz’da dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,2 artarak 12,22 milyar dolara yükseldi. 12 aylık açık ise 120 milyar doları aştı.

Türkiye’de Temmuz ayında çift haneli dış ticaret açığı kaydedildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Temmuz’da dış ticaret açığı yıllık yüzde 14,2 artışla 12,22 milyar dolar oldu. Böylelikle 12 aylık dış ticaret açığı 120,71 milyar dolar olarak kaydedildi. 12 aylık dış ticaret açığında Mayıs ayında 122,27 milyar dolarla rekor seviye görülmüştü.

İhracat Temmuz’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 artarak 20,08 milyar dolar, ithalat yüzde 10,5 artarak 32,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Temmuz ayında yüzde 63,4 iken, 2023 Temmuz ayında yüzde 62,2’ye geriledi.

Ticaret Bakanlığı’nın Temmuz ayı geçici verileri 12,4 milyar dolarlık açığa işaret etmişti.

Enerji-altın hariç açık Temmuz’da 6 milyar dolar

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2023 Temmuz ayında yüzde 9,9 artarak 18,5 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 24,1 artarak 24,5 milyar dolara çıktı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Temmuz ayında 6 milyar 35 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret hacmi yüzde 17,6 artarak 43 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,4 oldu.

7 aylık açık 73 milyar doları aştı

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,7 azalarak 143,3 milyar dolar, ithalat yüzde 5 artarak 216,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Ocak-Temmuz döneminde dış ticaret açığı yüzde 18,1 artarak 62,3 milyar dolardan, 73,6 milyar dolara yükseldi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Temmuz döneminde yüzde 69,8 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 66,1’e geriledi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksitinin ödeme süresi 31 Ağustos’tan 6 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatıldı.

Ek MTV’nin birinci taksitinin ödeme süresi 6 Eylül’e kadar uzatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeler neticesinde, 7456 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin (5) numaralı fıkrası hükmü uyarınca 31 Ağustos 2023 Perşembe günü sonuna kadar ödenmesi gereken ek motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksitinin ödeme süresi 06 Eylül 2023 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır.” dendi.

Ek MTV düzenlemesi CHP tarafından iptal istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınmıştı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Çin’de ekonomik aktiviteyi desteklemek için farklı önlemler gündeme gelirken ekonomistler Çin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye devam ediyor.

Çin ekonomisinde görünümün giderek kötüleştiği Bloomberg’in ekonomistlerle düzenlediği ankette de ortaya çıktı.

Ankete katılan ekonomistlerin 2023 medyan Çin büyüme beklentisi önceki yüzde 5,2 seviyesinden yüzde 5,1’e geriledi. Beklentilerdeki bu revizyon büyük ölçüde üçüncü çeyrek tahminlerinin gerilemesinden kaynaklandı.

Ekonomistler bu çeyrekte yüzde 4,6 yerine yüzde 4,4 Çin büyümesi bekliyor. 2024 büyüme tahmini de yüzde 4,5 ile hükümetin yüzde 5’lik hedefinden uzakta bulunuyor.

Bu yıl Çin’in yüzde 4,9 büyüyeceğini tahmin eden Continuum Economics Direktörü Mike Gallagher büyüme tahminlerinin aşağı çekilmesinde gayrimenkul yatırımlarındaki düşüş ve zayıf ihracat rakamlarının rol oynadığını düşünüyor.

Çin Merkez Bankası’ndan teşvik beklentileri de ankete yansıdı. Buna göre ekonomistler yılın son çeyreğinde politika kredi faizi olan orta vadeli borç verme faizinde 10 baz puan daha düşüş bekliyor.

Çin’in sermaye piyasalarını hareketlendirme adımları da sınırlı etki yaratıyor. Pazartesi günü bir ara yüzde 5,5 yükselen CSI 300 endeksi sadece yüzde 1,2 yükselişle günü tamamladı. Morgan Stanley analistlerine göre hisse senedi piyasalarına ilişkin 2008’den bu yana ilk kez damga vergisinin düşürülmesi gibi adımları uzun vadede sürdürebilmek zor olacak.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Altın fiyatları ABD’de tahvil faizleri ve dolardaki düşüşle yükselişte. Piyasalar cuma günü açıklanacak ve altının seyrini de etkileyebilecek ABD tarım dışı istihdam verisine odaklandı.

Altın fiyatları güne yükselişle başladı.

Spot altının onsu yüzde 0,2 artışla 1,923 dolarda işlem görüyor. Dolar endeksindeki ve ABD tahvil getirilerindeki düşüş altını destekledi.

ABD Hazinesi’nin dünkü tahvil ihaleleri sonrası 2 yıllık ABD tahvil getirisi 5 baz puan düşüşle yüzde 5’in altına, 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 4,17’ye geriledi.

Piyasalar bu hafta açıklanacak kritik ABD verilerine odaklandı.

Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi istihdamın soğuduğuna ve ücret artışlarının ılımlılaştığına işaret ederse Fed’den faiz artışı beklentileri gerileyebilir.

Gram altın da yükselişte

İçeride ise dün 1,645-1,621 bandında harekete eden altının gram fiyatı günü önceki kapanışın hemen altında 1,634 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,49 artarak 1,643 liradan işlem görüyor.

Gümüş fiyatları ve platin de bugün yükselirken paladyum düştü.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Ağustos 2023 Pazartesi

Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası Operasyon Direktörlüğü tarafından yapılan duyuruda Pay Piyasasında Fiyat Adımı ve Kotasyon Aralıkları Düzenlemeleri ve Borsa Yatırım Fonlarında Açılış Seansı Uygulanmasına Yönelik değişikliğe gidildiği açıklandı. Yapılan duyuruda 09.40 – 09.56 arası emir toplama ve 09.56 – 10.00  saatleri  arasında  eşleştirme  seanslarından  oluşan  bir  açılış  seansı ilave  edildiği belirtildi.

Borsa İstanbul A.Ş Pay Piyasası Operasyon Direktörlüğü, Pay Piyasasında Fiyat Adımı ve Kotasyon Yayılma Aralıkları Düzenlemeleri ve Borsa Yatırım Fonlarında Açılış Seansı Uygulanmasına Yönelik Değişiklikler Hakkında Duyuru yayımladı.

Yapılan duyuruda Pay Piyasasında işlem gören sermaye piyasası araçlarında gerçekleşen işlemler esnasında uyulması gereken fiyat adımları ile piyasa yapıcıların kotasyon girişlerinde tabi oldukları maksimum kotasyon yayılma aralıkları ve borsa yatırım fonlarının gördükleri seans akışı içerisinde gidilen değişikliklere yer verildi.

Buna göre, Paylar yeni pay alma hakları, gayrimenkul sertifikaları, sahipliğe dayalı kira sertifikaları, borsa yatırım fonları, gayrimenkul yatırım fonları ve girişim sermayesi yatırım fonları işlem sıralarında geçerli olan fiyat adımı uygulaması yeniden düzenlendi.

Yapılan düzenlemeyle Paylar, yeni pay alma hakları, gayrimenkul sertifikaları ve sahipliğe dayalı kira sertifikaları için aşağıdaki şekilde belirlendi.

Fiyat SeviyesiFiyat Adımı
0,01-19,990,01
0,01-19,990,02
50-99,990,05
100-249,990,10
250-499,990,25
500-999,990,50
1.000-2.499,991,00
2.500 ve üzeri2,50

Borsa Yatırım Fonları, Gayrimenkul Yatırım Fonları ve Girişim Sermayesi Yatırım Fonları için ise aşağıdaki şekilde belirlendi.

Fiyat Adımı

Fiyatı Seviyesi
0,01-49,990,01
50-99,990,02
100-249,990,05
250-499,990,10
500-999,990,25
1.000-2.499,990,50
2.500 ve üzeri1,00

Söz konusu sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirilen piyasa yapıcılık faaliyeti çerçevesinde geçerli olan maksimum kotasyon yayılma aralıklarında da değişikliğe gidilerek maksimum yayılma aralığı adım sayısı/ % fiyat aralığı, fiyat seviyesi 0,01-1 TL arasında olanlar için 6, 1,01-2,50 arasında olanlar için 8, 2,51-10 TL arasında olanlar için 10, 10,01 ve üzeri olanlar için ise yüzde 1 olarak belirlendi.

Öte yandan yapılan değişiklikle Borsa yatırım fonu işlem sıralarının seans akışı içerisine 09.40 – 09.56 arası emir toplama ve 09.56 – 10.00 saatleri arasında eşleştirme seanslarından oluşan bir açılış seansı ilave edildiği belirtildi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Ağustos 2023 Salı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kur korumalı mevduat ile ilgili olarak bankalara yeni uygulama talimatı gönderdi. Bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL’ye dönüşüm hedefi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi. Yeni bir adım daha atılarak bankalara yeni açacakları Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı getirildi.

Kur korumalı mevduatları azaltma hedefini Resmi Gazete’de yayımlayan düzenlemeyle ortaya koyan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalara bu enstrümanla ilgili gönderdiği uygulama talimatında detayları belirledi.

Bloomberg HT tarafından görülen talimatta bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL’ye aylık dönüşüm hedefi yüzde 5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

KKM’den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi. Talimatta katılım bankalarına TL mevduata geçiş hedefi için Nisan 2024’e kadar süre tanındı. Katılım bankalarına bu süreye kadar KKM’de aylık yüzde 25, Döviz dönüşümlü KKM’de yüzde 5 TL mevduat dönüşüm hedefi getirildi. TCMB talimatta TL payı hesaplamasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına bakılacağını ifade etti.

Dönüşüm hesaplarında yüzde 95 yenileme hedefine, gerçek ve tüzel kişi dönüşüm hesaplarının yenilenmesi veya TL’ye geçişi ya da vadesi gelen dönüşüm hesaplarının (gerçek ve tüzel) en fazla yüzde 10’u kadar olmak üzere gerçek kişiler için açılan yeni dönüşüm hesapları ile ulaşılabilecek.

TL payı hesaplamasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına bakılacak. Faiz/kâr payı oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasına ihracat ve yatırım kredilerinde 1,4 kat tek kademe uygulamasına geçilmekte, diğer TL ticari kredilerde 1,8 kat ve ihtiyaç kredilerinde 2 kat olan tek kademe uygulanmasına devam ediliyor.

Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı

TCMB, yeni uygulama talimatı ile bankalardan gelen yüzde 95 dönüşüm hedefine ulaşma güçlüklerini gidermek amacıyla yeni bir adım daha attı.

Bankalara yeni açacakları Döviz Dönüşümlü Mevduatları da dönüşüm hedefine sayma imkanı getirildi.

Böylece bir banka yüzde 95 dönüşüm hedefini tutturabilmek için en az yüzde 75’lik kısmı yenileme yapacak. Kalan 20 puanlık kısmın 10 puanı gerçek kişi hesaplarında TL mevduata dönüşümü ile gerçekleştirilecek.

Kalan 10 puanlık kısım ise istenirse yenileme, istenirse TL mevduata geçiş, istenirse de yeni Döviz Dönüşümlü Mevduat açılımı ile tamamlanabilecek.

Karar geçen hafta açıklanmıştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası (TL) mevduatları artıracak, KKM’yi azaltacak düzenleme kararını geçen hafta açıklamıştı.

Buna göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Vadesiz, ihbarlı ve 1 aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 oldu.

3 ay, 6 ay ve 1 yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu.

1 yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu.

Merkez Bankası, bankaların menkul kıymet tesisi uygulamasında da değişiklik yaptı. Değişikliğe göre, vadesi gelen kur korumalı mevduat hesaplarını standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.

(Kaynak: BloombergHT.com )