31 Mayıs 2023 Çarşamba

Fransa’da enflasyon enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle beklenenden fazla yavaşladı. Bu durum, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artış döngüsünü sona erdirme planını destekleyebilir.

Insee verilerine göre Euro Bölgesi’nin en büyük 2. ekonomisinde yıllık enflasyon yüzde 5,9’dan yüzde 5,1’e geriledi. Aylık enflasyon ise yüzde 0,1 düştü.

AB uyumlu enflasyon Mayıs’ta yüzde 6,9’dan yüzde 6’ya geriledi. Bu, bir yılın en düşük seviyesi oldu. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yüzde 6,4’tü.

Başta enerji olmak üzere birçok sektörde fiyat baskılarının azalması enflasyondaki gerilemede etkili oldu. Gıda fiyatlarındaki artış yüzde 15,9’dan yüzde 14,1’e geriledi.

Insee’den yapılan açıklamada enerji fiyatlarındaki soğumayla birlikte enflasyonda yavaşlamanın hızlanacağı belirtildi.

Fransa’da enflasyon hükümetin enerji faturalarını sınırlamak için uygulaığı politikaların etkisiyle 2022’de diğer AB ülkelerine kıyasla görece düşük seyretmişti.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau enflasyonun direnç gösterdiğini belirtmişti.

Bugün açıklanan veri, AMB ve Fransız hükümeti tarafından memnuniyetle karşılanabilir. Para piyasalarında artık AMB’den bu sene 50 baz puanlık faiz artışı fiyatlanmıyor. Son olarak AMB üyelerinden Madis Muller bir kez daha 25 baz puanlık faiz artışı olabileceğini söyledi.

Dün açıklanan veriye göre İspanya’da da enflasyon 2 yılın en düşük seviyesine yaklaşmıştı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

31 Mayıs 2023 Çarşamba

Çin imalat PMI ekonomik aktivitede zayıflamaya işaret etti, Asya-Pasifik hisseleri değer kaybetti. ABD’de borç tavanı anlaşması bir yasal engeli daha aştı. ABD varlıkları kritik Temsilciler Meclisi oylaması öncesi yatay. 

Amerikan varlıklarında olumsuz bir hareketin görülmemesi yatırımcıların borç tavanı anlaşmasında sorun görmediğini gösterdi.

S&P 500 endeksi Salı gününü 4.205 puanda yatay tamamlarken Nasdaq 100 yüzde 0,3 yükseldi.

ABD tahvil getirilerindeki düşüş de olumlu atmosferi yansıtıyor. Getiri tüm vadelerde yaklaşık bir baz puan düşerken 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 3,673 seviyesinde.

Asya Pasifik ise olumsuz Çin verilerini yansıtıyor. Neredeyse tüm önemli hisse endeksleri kayıp yaşarken Hang Seng yüzde 2’yi, Nikkei de yüzde 1’i aşan kayıp yaşadı.

Çin yuanında değer kaybı PMI verileri sonra hızlanırken offshore yuan dolara karşı yüzde 0,4 geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükseliyor.

Altının onsu 1.958 dolar seviyesinde yatay.

  • ÇİN’DE İMALAT SEKTÖRÜ AKTİVİTESİ BEKLENTİLERİN ALTINDA

Borç limitinde son engeller aşılıyor

ABD’yi temerrütten kurtaracak borç tavanı anlaşması kritik bir engeli aşarken Çarşamba günkü oylama için sahne hazırlandı.

Temsilciler Meclisi komitesinde yapılan oylamada 6’ya karşı 7 oyla yasanın meclis oylamasına sunulması kabul edildi. Demokratlara fazla taviz verildiğini düşünen katı Cumhuriyetçiler ise anlaşmanın geçmesi yönünde son engel olarak öne çıkıyor.

Cumhuriyetçi vekil Dan Bishop, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin görevden alınması için oylama yapılması çağrısını yaptı. McCarthy ise “Görevinden alınacağınızdan endişe duyuyor musunuz?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

Öte yandan ABD Kongre Bütçe Ofisi yasanın 10 yıl içinde bütçe açığını 1,5 trilyon dolar azaltacağını hesapladı. Eğer yasa bugünkü kritik Temsilciler Meclisi oylamasından geçerse Senato’dan geçmesine kesin gözle bakılıyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

31 Mayıs 2023 Çarşamba

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranları artışını durdurmak için “ikna edici bir neden” görmediğini söyledi. Fed yetkilileri, Mayıs toplantısında faiz oranını yüzde 5’in üzerine çıkarmıştı.

Financial Times’ın haberine göre, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, özellikle borç limiti anlaşmasının ardından faiz oranları artışını durdurmak için “ikna edici bir neden” görmediğini söyledi.

Daha fazla sıkılaştırmanın gerekli olduğu açıkken bir oran artışının atlanmasının tek nedeninin aşırı piyasa oynaklığı veya başka bir şok olabileceğini söyleyen Mester Financial Times’a verdiği röportajda “Faiz artışını duraklatmak için gerçekten ikna edici bir neden görmüyorum. Faizleri yukarı getirmek ve ekonominin nereye doğru gittiği konusunda daha az belirsizliğe ulaşana kadar faizleri orada tutmak için daha fazla ikna edici neden bulabilirim” diye konuştu.

Fed yetkilileri, bu ayın başlarında politika faizini yüzde 5’in üzerine çıkardı ve geçen yıl başlayan hızlı sıkılaştırma politikasını duraklatmaya hazır olabileceklerinin sinyalini verdiler. Daha sonra beklenenden güçlü gelen ekonomik veriler, piyasada Haziran ayında başka bir faiz artırımı olabileceği beklentisini oluşturdu.

Mester açıklamasında ayrıca, federal borçlanma tavanı konusunda varılan anlaşmanın ABD ekonomisine yönelik büyük bir belirsizliği ortadan kaldırdığını da savundu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

31 Mayıs 2023 Çarşamba

Avustralya’da enflasyon Nisan’da beklenenden fazla artarak yüzde 6,8’e yükseldi

Avustralya’nın manşet enflasyonu, ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde, Nisan ayında yüzde 6,8’e ulaştı. 19 ekonomistin katıldığı anket, tahminlerin yüzde 5,9 ile yüzde 6,6 arasında değiştiğini yansıttı.

Ülkenin istatistik bürosu, en önemli fiyat artışlarının yıllık yüzde 8,9’luk artışla konutta olduğunu açıkladı. Bunu, sırasıyla yüzde 7,9 ve yüzde 7,1’lik artışlarla gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaşım takip etti.

(Kaynak: BloombergHT.com )

31 Mayıs 2023 Çarşamba

Japonya’nın Nisan ayındaki perakende satışları tahminlerin altında kaldı.

Çarşamba günü yayınlanan hükümet verilerine göre, Japonya’da perakende satışlar Nisan ayında yıllık bazda yüzde 5 arttı.

Veri, Mart ayında görülen yüzde 7,2’lik büyümeden keskin bir düşüşü gösterdi ve ekonomistlerin yüzde 7’lik tahminlerin sert şekilde altında kaldı.

Japon yeni, dolar karşısında en son 139.71’de işlem gören 140-mark’ın altına hafifçe güçlendi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Mayıs 2023 Salı

Rabobank Kıdemli FX Stratejisti Jane Foley, seçim sonrası yatırımcıların ortodoks politikalara dönüşle ilgili işaretleri takip ettiğini ve yeni ekonomik yönetiminin kimlerden oluşacağının büyük önem taşıyacağını söyledi. Foley daha bağımsız bir TCMB’nin TL’nin değer kazanmasını sağlayabileceğini belirtti.

Rabobank Kıdemli FX Stratejisti Jane Foley Türkiye’de seçim sonuçlarının ekonomiye etkisini ve önümüzdeki dönemi Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Yeni ekonomik yönetimin kimlerden oluşacağının büyük önem taşıyacağını belirten Foley, “Ortodoks politikalara dönüş olacağına dair spekülasyonlar var ama bunu konuşmak için çok erken. Piyasalar Cuma günü ekonomi yönetiminin nasıl olacağını görebilirse buna daha dolu şekilde tepki verebilir. Ancak yeni döneme başlarken son birkaç yılda gördüğümüz ortodoks olmayan politikaların devam etmesi Türk lirası için bir miktar baskı oluşturuyor ve endişelere neden oluyor” diye konuştu.

“Daha bağımsız bir Merkez Bankası TL’ye değer kazandırabilir”

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye gelmesi için neler yapılabileceğine değinen Foley, “Bu sabah ajanslarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mehmet Şimşek ile görüştüğüne dair bazı haberler vardı. Şimşek aslında piyasalarında dostu olarak görülebilecek bir isim ama piyasaların aslında görmek istediği şey belki de biraz daha bağımsız bir Merkez Bankası’nın varlığı. Faiz artışlarına izin verilen, enflasyonist baskıları azaltmak için faiz artışlarına gidebilen bir Merkez Bankası olması durumunda bu, Türk lirasının değer kazanmasını sağlayabilir” dedi.

Ortodoks politikalara dönüş olup olmayacağını da değerlendiren Foley, Hazine ve Maliye Bakanlığı için yabancı yatırımcılar ve piyasa tarafından iyi tanınan bir ismin getirilmesinin doğru yönde atılan bir adım olarak görüleceğinin altını çizdi.

Yatırımcı iştahının geri kazanılması için atılması gereken pek çok adım var

Şu anda piyasalarda altta yatan enflasyonist baskılardan ve dolar-euronun yükselişinden dolayı endişenin hakim olduğunu söyleyen Foley, yatırımcı iştahının geri kazanılması için atılması gereken pek çok adım olduğunu kaydetti.

Foley, TL’de sert bir değer kaybı yaşandığını ve bunun piyasaların ortodoks olmayan politikaların devamına ilişkin endişelerinin sürdüğüne işaret ettiğine dikkat çekti. Bu hafta sonu itibarıyla yeni bir ekonomi yönetimiyle ortodoks politikalara dönüş sinyali gelmesi halinde Türk lirasına bir miktar talep oluşabileceğini ifade eden stratejist, “Ancak şu an itibarıyla yabancı yatırımcıların gözünde hala zayıf kalmaya devam edecek gibi görünüyor çünkü yabancı yatırımcılar ekonomik görünümden büyük endişe duyuyor” değerlendirmesinde bulundu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Mayıs 2023 Salı

TÜRK-İŞ Mayıs ayı verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı 10 bin 362 TL’ye yükselirken; kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 TL’ye yükseldi. Mutfak enflasyonu aylık yüzde 2,23, son 12 aylık enflasyon ise yüzde 72,18 oranında arttı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Mayıs 2023’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarını kapsayan açlık sınırı 10 bin 362,01 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı 33 bin 752,49 TL’ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 13 bin 439,41 TL’ye yükseldi.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 2,23 olurken on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 72,18 oldu.

Bir ayda balık yüzde 5, tavuk yüzde 6 zamlandı. Kuru fasulyede yüzde 13, kırmızı mercimekte yüzde 9 fiyat artışı görüldü. Kuzu eti ve yeşil mercimek fiyatları hafif seviyede arttı. Dana eti ortalama fiyatları yüzde 13, yumurta fiyatları yüzde 15, nohut yüzde 3 geriledi. Yağlı tohumların fiyatı bu ay sabit kaldı.

Ekmek ve tahıllar grubunda; bir ayda pirinç yüzde 7, un yüzde 13 zamlandı. Bulgur fiyatı yüzde 12 düştü. Makarna ve ekmek fiyatı aynı kaldı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Mayıs 2023 Salı

Borsa İstanbul, bankacılık endeksindeki hızlı yükselişin etkisiyle 5 bin puan sınırına dayandı.

Seçim sonrası Borsada etkili olan ralli haftanın ikinci işlem gününde hızlandı.

Yeni işlem gününde banka hisselerinde görülen hızlı yükseliş ana tema olarak öne çıktı.

Yeni dönemde bankalara yönelik regülasyonların gevşeyeceği yönündeki beklentilerin etkisiyle bankacılık endeksinde günlük yükseliş yüzde 9’un üzerine çıktı.

Bunun etkisiyle BIST 100 endeksi de yüzde 3’ü aşan primle 5 bin puan sınırına geldi.

Borsada bankaların büyük çoğunluğu yüzde 8-9 bandında yükseliş yaşarken en çok değer kazanan bankalar yüzde 9 civarında yaşadıkları yükselişle Yapı Kredi, Akbank ve Garanti oldu.

İş bankası ve Vakıfbank yüzde 7-8 civarında değer kazanırken Şekerbank ve Halkbank da bu seviyelere yakın primli seyrediyorlar.

En çok kazandıran hisseler listesinde de Garanti, Yapı Kredi, Akbank, TSKB, İş Bankası, Şekerbank ve Vakıfbank ilk sıralarda yer aldılar.

Dolar/TL tarafında yükseliş sürüyor

Borsada ralli hız kazanırken, kur tarafında da hızlı çıkış yaşandı. Güne 20,11 seviyesinde başlayan dolar/TL kuru yüzde 1’i aşan yükselişle 20,42 seviyesini test etti.

Seçimin ardından ilk işlem gününe dolar/TL 20 seviyesinde başlamıştı. Bankalararası piyasada dolar/TL seçim sonrası ilk işlem gününü 20’nin üzerinde kapatmıştı. Böylelikle kur ilk kez bir işlem gününü 20’nin üzerinde tamamladı.

30 Mayıs 2023 Salı

Altın, ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy’nin borç tavanının yükseltilmesiyle ilgili anlaşması üzerine geriledi.

Altın, kritik öneme sahip ABD borç tavanı anlaşmasının Kongre’den geçeceğine dair artan iyimserliğin olası bir temerrüde ilişkin endişeleri hafifletmesiyle Mart ortasından beri gördüğü en düşük seviyeden geriledi.

Spot altın ons başına 1.936 dolar civarında. Ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru uygulanarak yapılan hesaplamalara göre gram altın ise 1.260 TL seviyelerinde.

ABD Başkanı Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy Çarşamba gibi erken bir tarihte yapılabileceği öngörülen oylama başlamadan önce yasa tasarısı için gerekli desteği toplayacaklarından emin olduklarını ifade ettiler.

Anlaşma, iki partinin de ılımlı ve pragmatik kanatlarının önde gelen isimlerinden erken destek aldı.

Bu durum spot altın gibi güvenli liman varlıklarının cazibesini azaltarak anlaşmanın başarılı bir şekilde geçmesine yönelik fiyatlamaların artmasına yardımcı oldu.

Tahvil piyasasında ise Anma Günü tatilinin ardından işlemlerin yeniden başlamasıyla vadesi dolmak üzere olan tahvil getirileri son dönemde gördüğü yüksek seviyelerden geriledi.

Yatırımcılar, Fed’in kalıcı enflasyonu dizginlemek için Haziran veya Temmuz’da faizleri yeniden artıracağına dair artan beklentiler arasında bu hafta yayımlanacak istihdam verilerini yakından takip edecekler.

Yüksek faizler faiz getirisi olmayan altın için olumsuz bir etkiye sahip olacağından beklenti son haftalarda değerli metal üzerinde baskı oluşturdu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Mayıs 2023 Salı

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yüzde 2 enflasyon hedefinin sürdürülebilir şekilde başarılmasından hala biraz uzakta olduklarına işaret ederek ultra gevşek para politikasını sabırlı şekilde devam ettireceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda Salı günü yaptığı açıklamada, yakın vadede bir politika değişikliğine yönelik beklentilerin vurgusunu azaltarak, yüzde 2’lik enflasyon hedefine sürdürülebilir bir şekilde ulaşmak için merkez bankasının aşırı gevşek parasal politikasını sabırla sürdüreceğini söyledi.

Ueda parlamentoya yaptığı konuşmada, mevcut mali yılın ortasına doğru “Enflasyonun net bir şekilde yüzde 2’nin altına düşmesini bekliyoruz. Görünüm konusunda yüksek belirsizlik olmasına rağmen, enflasyonun bundan sonra toparlanması muhtemeldir” dedi.

Ueda, “(Biz) parasal genişlemeye sabırla devam edeceğiz, çünkü sürdürülebilir ve istikrarlı yüzde 2’lik fiyat artışlarının yanı sıra ücretlerde devam eden artışlara ulaşmak için hala mesafe var” diye ekledi.

Ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen göstergesi olarak görülen Tokyo’daki çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında yavaşladı, ancak yakıtın etkisini ortadan kaldıran önemli bir endeks, genişleyen fiyat artışlarının bir işareti olarak kırk yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

BOJ, 27-28 Temmuz’da yapacağı politika toplantısında çeyreklik büyüme ve enflasyon tahminlerini gözden geçirecek.

Nisan ayında yapılan projeksiyonlara göre BOJ, çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2024’te sona eren mali yılda, Japonya Ekonomik Araştırma Merkezi tarafından 15 Mayıs’ta yayınlanan bir anketteki yüzde 2,3’lük tahminin altında yüzde 1,8’e ulaşmasını bekliyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )