26 Mart 2024 Salı
Çin Merkez Bankası (PBOC), yuanı referans kur üzerinden desteklemeye devam ediyor.
PBOC, yuanda yüzde 0,1 ile ocak ayından beri en hızlı güçlendirmeyi yaptı. Para birimi, referans kura tepki olarak offshore işlemlerde yüzde 0,2 kadar yükseldi ve anakarada ise dolar başına 7,218 seviyesi civarında çok az değişerek işlem gördü.
Stonex Financial FX traderı Mingze Wu, “Güçlü sabitleme beklenmedik bir şey değil ve böyle devam ederse dolar/yuan kısa sürede 7,20’nin altına gelecek. Eğer yetkililer bir güç gösterisi yapmak istiyorlarsa desteği arttırmaları önemli” değerlendirmesini yaptı.
Yuanın referans kuru Çin’e ihracat yapan bölgedeki ülkelerin para birimlerini de etkiliyor. PBOC sabitlemesi sonrası Avustralya doları değer kazanırken Güney Kore wonunda dolara karşı yükseliş de hızlandı.
26 Mart 2024 Salı
Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yendeki zayıflığı dizginlemek için herhangi bir önlemi göz ardı etmeyeceğini söyledi.
Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Salı günü yaptığı açıklamada, yendeki zayıflığı dizginlemek için herhangi bir önlemi göz ardı etmeyeceğini söyledi.
Suzuki, zayıf yenin ekonomi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu ancak aşırı oynaklığın ticari operasyonlar için belirsizliği artırdığını söyledi. Bakan, bunun ekonomiye zarar verebileceğini söyleyerek Tokyo’nun belirli para birimleri seviyeleri yerine piyasa hareketlerinin hızına odaklandıklarını belirtti.
Suzuki kabine toplantısı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, “Hızlı Döviz hareketleri istenmeyen bir durumdur. Para birimlerinin ekonomik temelleri yansıtacak şekilde istikrarlı bir şekilde hareket etmesi önemlidir” dedi.
Suzuki, “Kur müdahalesine ilişkin soruyu yanıtlarsam, bunun piyasa üzerinde istenmeyen etkileri olabilir. Aşırı hareketler olursa, herhangi bir önlemi göz ardı etmeden uygun şekilde yanıt vereceğiz” dedi.
24 Kasım 2023 Cuma
ABD ve Japonya’daki resmi tatillerin ardından küresel piyasalarda düşük hacimli işlemlerde ABD tahvil getirilerindeki yükseliş dikkat çekti.
ABD ve Japonya’da resmi tatillerin geride kalmasının ardından tahvil getirileri düşük hacimlerle yükselirken hisse senetleri endeksleri karışık görünüm sergiliyor.
ABD 10 yıllık tahvil getirisi, Perşembe günü Avrupa muadillerindeki getiri yükselişini takip etti ve beş baz puan yükselişle yüzde 4,461’e yükseldi. Asya Pasifik’te tatilden dönen Japon endeksleri yükseliş yaşarken Hong Kong ve Çin endeksleri geriliyor.
Amerikan hisse vadelileri hafif yükseliyor. Bloomberg Dolar Endeksi 1.242 puanda yatay. OPEC+ anlaşmazlığının ardından petrol fiyatlarında yaşanan düşüş sürüyor. Brent petrol 81,4 dolar seviyesinde alıcı buluyor.
Japonya’da enflasyon artışı
Japonya’da çekirdek enflasyon yükselişi bir sonraki Japonya Merkez Bankası (BOJ) toplantısının daha hararetli geçmesine yol açabilir.
Japonya gıda dışı tüketici fiyatları Ekim ayında yüzde 2,9 yükselişle dört ay sonra ilk kez yukarı yönlü trend sergiledi.
Veri yüzde 3’lük medyan beklentinin altında kalsa da BOJ’un resmi hedefi olan yüzde 2’yi 19 ay üst üste aşmış oldu. Fiyat artışlarında doğalgaz ve elektrikte Japon hükümetinin sağladığı desteği azaltması rol oynadı.
Ekonomistlere göre ise BOJ başta ücretler olmak üzere daha uzun vadeli göstergelere odaklanıyor. Norinchukin Research Institute Ekonomisti Takeshi Minami’ye göre fiyat artışı trendinin kalıcı olması ücretler artmadıkça gerçekleşmeyecek ve BOJ henüz politikasını normalleştirme konumunda değil.