30 Haziran 2023 Cuma

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, ülke ekonomisinin birçok kişinin düşündüğünden daha dirençli olduğunu kanıtladığını belirterek, “Sağlıklı bir iş gücü piyasasını korurken, enflasyonu düşürmenin bir yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, merkezi New Orleans kentinde bulunan güneş enerjisi şirketi PosiGen’de yaptığı konuşmada, hedeflerinin son 2,5 yıldaki ekonomik kazanımları korurken, enflasyonla mücadele etmek olduğunu söyledi.

Bir yıldır, yaklaşan bir ABD resesyonuna ilişkin tahminleri duyduklarına işaret eden Yellen, “Ancak ekonomimiz, birçok kişinin düşündüğünden daha dirençli olduğunu kanıtladı. Sağlıklı bir iş gücü piyasasını korurken, enflasyonu düşürmenin bir yolu olduğuna inanmaya devam ediyorum” ifadesini kullandı.

Yellen, gelecekteki önemli riskleri küçümsemediklerini, ancak şimdiye kadar görülen kanıtların bu yolda olduklarını gösterdiğini vurgulayarak, bu güvenin, ülke ekonomisine olan inancını giderek daha fazla dile getiren şirket yöneticileri tarafından da tekrarlandığını kaydetti.

ABD ekonomisinin yavaşlayan bölümleri olsa da hane halklarının güçlü bir hızda harcama yaptığına ve işletmelerin yatırım yapmaya devam ettiğine dikkati çeken Yellen, enflasyon düştükçe ekonomi soğusa bile, iş gücü piyasasının mevcut gücünün ve sağlam bilançoların ekonomik güç kaynağı olarak hizmet etmesini beklediğini anlattı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Haziran 2023 Cuma

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, son 21 yılda en düşük işçi emeklisi aylığının 29 kat, asgari ücretin ise yaklaşık 62 kat arttığını belirterek, taban aylıkların asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istedi.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, yaptığı açıklamada, asgari ücretin 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 34 artışla net 11 bin 402 lira olarak uygulanacağını anımsattı.

2002’nin Aralık ayında 184 lira olan asgari ücretin aradan geçen 21 yılda yaklaşık 62 kat arttığını dile getiren Ergün, “Aynı tarihte 257 lira olan en düşük işçi emeklisinin aylığı sadece 29 kat artırıldı. 2002’de asgari ücret, en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5’ine denk gelirken, bugün en düşük işçi emeklisi aylığı, asgari ücretin oldukça altında. Bu rakamlar, emekli aylıklarının zaman içinde nereden nereye geldiğini net bir şekilde gösteriyor” dedi.

“Emekli aylıkları asgari ücret karşısında eridi”

Ergün, en düşük emekli aylığının Hazine ve Maliye Bakanlığı desteğiyle 7 bin 500 lira olarak uygulandığını anımsatarak, bu rakamın yeni asgari ücret rakamının 3 bin 902 lira altında kaldığına dikkati çekti.

En düşük aylıkta yapılan artışların, emeklileri enflasyonun tahribatından koruyamadığını söyleyen Ergün, şunları kaydetti:

“SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış, 2008’den sonra azalmaya başladı ve aylıklar giderek asgari ücretin altına düştü. Bütün iyileştirmelere rağmen en düşük emekli aylığı, asgari ücret karşısında eriyip gitti. Bugün milyonlarca emekli, en düşük aylık olan 7 bin 500 lirayla bir ay boyunca geçinmek zorunda kalıyor. Yapılması gereken bu adaletsizliğin bir an evvel ortadan kaldırılması. Yıllar içinde büyük haksızlıklara yol açan aylık bağlama sisteminin düzenlenip, emeklilerin taban aylıklarının asgari ücret seviyesine yükseltilmesini istiyoruz.”

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Haziran 2023 Cuma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur maaşları düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi bayram sonrası hızlıca Meclisimizin takdirine sunacağız” diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da düzenleme için Temmuz ayına işaret etmişti.

Torba yasa teklifinde yer alması için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Işıkhan, “Bürokratlarımız çalışıyor. Hedefimiz, torba yasada her tarafı, paydaşları memnun edecek bir sonuca ulaşmak.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim beyanı olduğu için en düşük memur maaşının 22 bin lira olmasının torba yasa teklifinde yer alacağını aktaran Işıkhan, teklifin Meclis’ten kısa sürede geçmesini sağlayacaklarını ifade etmişti.

Işıkhan, “Zaten iki konu vardı. En düşük memur maaşının 22 bin lira olması ve emekli aylıklarında yapılacak iyileştirme, Cumhurbaşkanı’mızın seçim beyanı olduğu için biz bunu torba yasada sunacağız. Meclis tarafından kısa sürede geçmesini sağlayacağız. Meclis tatile girmeden Allah nasip ederse çıkarmayı düşünüyoruz, Temmuz ayında inşallah.” diye konuşmuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Haziran 2023 Cuma

ABD’de kişisel tüketim harcamaları, Mayıs ayında yüzde 0,1 ile beklentilerin altında artış gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayına ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede kişisel gelirler Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,4 arttı. Piyasa beklentileri, kişisel gelirlerin bu dönemde yüzde 0,3 artması yönündeydi. Amerikalıların kişisel gelirlerindeki artış, Nisan ayında da yüzde 0,3 olmuştu.

Kişisel tüketim harcamaları ise Mayıs’ta aylık bazda yüzde 0,1 ile beklentilerden az arttı.

Piyasa beklentileri kişisel tüketim harcamalarının bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi. Kişisel tüketim harcamaları Nisan’da yüzde 0,6 yükselmişti.

Fiyat endeksi yıllık yüzde 3,8 arttı

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise Mayıs’ta aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,8 yükseldi. Yıllık bazda Nisan 2021’den bu yana en düşük artışı kaydeden söz konusu veri, Nisan’da aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 4,3 artış göstermişti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 4,6 arttı.

Piyasa beklentileri çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,7 artması yönündeydi. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış, nisanda da aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 4,7 olmuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Haziran 2023 Cuma

Ticaret Bakanlığı, ilk 4 ayda 25,8 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini, yıl toplamında 120 milyar doların aşılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı, ilk 4 ayda 25,8 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini, yıl toplamında 120 milyar doların aşılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına lokomotif olmak amacıyla ihracatın başta turizm, hava, kara, deniz ve demir yolu taşımacılığı, sağlık turizmi, yabancı öğrenci girişi, bilişim ve yazılım, dizi film ihracatı gibi bütün kalemleri ayrı ayrı geliştirme ve destekleme konusunda çalışmaların devam ettiği belirtildi.

Bu konuda Türkiye’nin hizmet ihracatında son 20 yılda 6 kattan fazla artış gerçekleştiğine işaret edilen açıklamada, “2002’de 14 milyar dolar olan hizmet ihracatımız, 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 47 artış göstererek 90,5 milyar dolarlık bir rekora imza atmıştır. Böylece 50 milyar dolarlık hizmetler dengemiz, cari açığı kapatma noktasında önemli bir konumda yer almıştır” ifadeleri kullanıldı.

23. sıraya yükseldi

Açıklamada, Türkiye’nin uluslararası alanda hizmet ihracatındaki başarısının kendini gösterdiği ve dünya genelinde yüzde 1,3’lük payla 23. sıraya yükseldiği bildirildi.

Geçen yıl hizmet ihracatında elde edilen artışla Türkiye’nin, İspanya’dan sonra dünyadaki ilk 30 ihracatçı ülke içinde en yüksek artış oranına sahip ülke konumuna geldiği vurgulanan açıklamada, hizmet ihracatının bu yılın ilk 4 ayında yüzde 22,6’lık artışla 25,8 milyar dolar olduğu anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Cumhuriyetimizin 100. yılında 120 milyar doları aşma hedefi planlanmaktadır. Ticaret Bakanlığı olarak 2023 başından itibaren hizmet sektörlerine aktarılan kaynak 774 milyon 730 bin 132 lira olup 2023 yılı için ayrılan bütçe toplamı ise 2,5 milyar liradır. Ticaret Bakanlığı olarak katma değeri yüksek, fikri mülkiyet yoğun, yaratıcılığın ve yenilikçiliğin ana eksene oturduğu günümüzde TCMB Ödemeler Dengesine net fazla kazandıran alt sektörlerimize ve kalemlerimize yatırımlarımızı, desteklerimizi artırarak hedeflerimize emin adımlarla ilerlemek için çalışmalarımız devam etmektedir.”

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Haziran 2023 Çarşamba,

Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkililerinin, kurumun 5 trilyon euroluk (5,5 trilyon dolar) tahvil portföyünün küçültülmesini hızlandırmak için seçenekler üzerinde tartıştığı aktarıldı.

AMB tarihi bir faiz artırımı hamlesinin ortasındayken, politika yapıcıların şimdiden bilançosundaki daralmayı hızlandırabileceği belirtildi.

Bloomberg’in yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bazı şahin AMB yetkilileri, kurumun 5 trilyon euroluk (5,5 trilyon dolar) tahvil portföyünün küçültülmesini hızlandırmak için seçenekler üzerinde kafa yormaya başladı.

İsminin gizli tutulmasını isteyen kaynaklar, bazı AMB yetkililerin bugüne kadar atılan adımları tamamlamak için AMB’nin portföyünden menkul kıymet satışını değerlendirmeye açık olduğunu, diğerlerinin ise pandemi sırasında satın alınan tahvillerin yeniden yatırımlarının aşamalı olarak azaltılmasını tercih edebileceklerini aktardı.

Herhangi bir adım geçen yıl enflasyon yükselirken başlayan geçmiş teşviklerin azaltılmasına ivme kazandırabilir.

Kaynaklar ayrıca, Yönetim Konseyi’nde bu konu hakkında resmi bir tartışma yapılmadığını ve yakın zamanda bir karar alınmadığını söyledi.

Net varlık alımlarını durduran AMB, Mart ayında tahvil portföyünü eskisi gibi yeniden yatırılmak yerine ayda ortalama 15 milyar euronun devredilmesine izin vererek küçültmeye başlamıştı. Gelecek ay yeniden yatırımları tamamen durdurulmasıyla, bu hızın kabaca ikiye katlanması bekleniyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Haziran 2023 Çarşamba

Dünya Bankası depremden etkilenen bölgelerde kırsal konutların ve temel kamu hizmetlerinin yeniden tesisine yardımcı olmak için Türkiye’ye sağlanacak 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi”nin sağlık hizmetlerinin yeniden tesis edilmesine, hasar gören veya tahrip olan belediye altyapısının yeniden inşasına yardımcı olacağı ifade edildi.

Proje faaliyetlerinin depremden en fazla etkilenen ve yaklaşık 14 milyon insanın yaşadığı 11 ili kapsayacağı kaydedilen açıklamada görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, “Dünya Bankası, depremlerin gerçekleştiği günden bu yana Türkiye’nin yanında ve afet riski yönetimi ve doğal afet sonrası yeniden inşa alanlarındaki deneyimlerini ve uzmanlık birikimini paylaşmaktadır.

Bu devasa yıkım sonrasında devam eden çabaların birkaç yıl süreceğini ve önemli miktarlarda kaynak gerektireceğini iyi biliyoruz. Bu yolculukta, Türkiye’nin yanında olacağız ve etkilenen toplulukların yeniden inşasına yardım edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Türkiye Deprem İyileştirme ve Yeniden İnşa Projesi kapsamında 1 milyar dolarlık finansmanın onaylandığı belirtilirken bunun Dünya Bankası’nın Türkiye’ye tek seferde sağladığı en büyük finansman paketi olduğu kaydedildi.

Projenin ana amaçları arasında belediye altyapısı ve sağlık hizmetlerinin yeniden tesisi ile kırsal konutların inşa ve iyileştirilmesinin de yer aldığına dikkat çekildi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Haziran 2023 Çarşamba

Altın, üç ayın en düşük seviyesinden kapanmasının ardından Asya’da yatay seyretti.

Yatırımcılar, ABD’de Tüketici Güveninin 17 ayın zirvesine çıkmasının ve yeni konut alımlarının artmasının ardından ABD ekonomisinin görünümünü yeniden değerlendirdi.

Diğer taraftan, ABD’de ve başka ülkelerde beklenen daha fazla sıkılaşma olasılığının, Mayıs başındaki zirvesinden yaklaşık yüzde 7 düşüş gösteren değerli metal üzerinde daha fazla baskı oluşturması bekleniyor.

Altın, üç ayın en düşük seviyesinden kapattıktan sonra bugün Asya’da yatay seyretti.

Spot altın ise, Salı günü yüzde 0,5 düştükten sonra Singapur saatiyle 08:36 itibarıyla yüzde 0,1 artışla ons başına 1.915,57 dolardan işlem görüyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bir önceki seansta yüzde 0.2 düştükten sonra sakin kaldı. Gümüş ve paladyum yükselirken, platin düştü.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Haziran 2023 Çarşamba

KKM hesaplarında yüzde 0 stopaj uygulamasının yıl sonuna kadar uzatılması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kur Korumalı Mevduat hesaplarında yüzde 0 stopaj uygulamasının yıl sonuna kadar uzatılması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Uygulama bu ay sonunda sona eriyordu.

  • KUR KORUMALI MEVDUAT’TA STOPAJ DESTEĞİ YIL SONUNA UZUYOR

Öte yandan diğer mevduat hesaplarında vadelere göre değişen stopaj oranları da sabitlendi.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kâr payları için vadelerine göre yüzde 20 ve yüzde 18 olarak uygulanan tevkifat oranları vadesiz, ihbarlı, özel cari hesaplar ve vadeli hesaplarda yüzde 25 olarak belirlendi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

26 Haziran 2023 Pazartesi

Dolar/TL’de haftanın ilk işlem gününde yeni zirve seviye kaydedilirken, dolar/TL gecelik zımni getirisi de iki yıl içinde ilk kez negatif bölgeye geçti.

Türk varlıklarında kısa hafta hareketli başladı.

Dolar/TL kurunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerin altında kalan faiz artışı ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in serbest kambiyo rejimi vurgusunun ardından başlayan yükseliş ivmesi haftanın ilk işlem gününde de devam etti.

Dolar/TL kuru yüzde 3’e varan yükselişle 26 seviyesini aşarak rekorunu geliştirdi.

Dolar/TL’de yaşanan yükselişin ardından gram altın da 1.600 TL’yi geçerek rekor seviyeye yükseldi.

Türkiye’nin risk primi de 513 baz puan seviyesinde.

Dolar/TL kurunda yükseliş yaşanırken, gecelik getirilerin de negatif bölgeye geçmesi dikkat çekti. Dolar/TL gecelik zımni getirisi iki yılda ilk kez negatif bölgeye geçti.

Getiri, Londra saatiyle 09:20 itibariyle 5 baz puan düşüşle eksi yüzde 0,9’da işlem gördü

Getirilerin negatif bölgeye geçmesi offshore piyasada Türk lirasının aşırı arzına işaret etti.

(Kaynak: BloombergHT.com )