19 Mart 2023 Pazar

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, küresel finans piyasalarını tehdit eden bankacılık krizinin odağındaki Credit Suisse’i tarihi bir anlaşmayla satın aldı.

Konuya yakın kaynakların verdiği bilgiye göre UBS, bankacılık devi Credit Suisse’i 2 milyar doların üzerinde bir rakama satın almak konusunda anlaştı.

UBS’in Credit Suisse için hisse başına 0,50 frank (yaklaşık 0,54 dolar) ödeyeceği, bunun da Cuma günkü kapanış fiyatı olan 1,86 frankın altında olduğu belirtildi. İsviçre hükümetinin satın almayı hızlandırmak için acil durum önlemleri alacağı ve hissedarların istişarelerde bulunması için verilen altı haftalık sürenin baypas edileceği ifade ediliyor.

İsviçre Merkez Bankası ve FINMA’dan açıklama

İsviçre Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (FINMA) satın alma işlemini onayladığını duyurdu. Açıklamada “Devralma ve tedbirler UBS ve Credit Suisse müşterileri ve İsviçre finans merkezi için istikrarı sağlayacak” dendi. Kurum ayrıca hükümet desteğinin, 16 milyar frank (17,2 milyar dolar) tutarındaki Credit Suisse AT1 hisselerinin tamamı için zarar yazılmasını tetikleyeceğini bildirdi.

İsviçre Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada söz konusu satın almayla finansal istikrarın sağlanması ve ülke ekonomisinin bu istisnai durumda korunması konusunda bir çözüm bulunduğu belirtildi.

İsviçre Maliye Bakanı satın almayla öncelikli hedeflerinin finans sektörü ve ülke ekonomisini korumak olduğunu belirtti. İsviçre hükümeti, devralma işlemi tamamlanana kadar finansal piyasa istikrarını güçlendireceklerini belirterek UBS için risklerin azaltılmasını sağlamak üzere federal hükümetin UBS’e 9 milyar frank tutarında garanti verdiğini duyurdu.

Fed: Memnuniyetle karşılıyoruz

ABD Hazine Bakanlığı ve Fed’den de satın almaya ilişkin olarak “İsviçreli yetkililerin finansal istikrarı desteklemek için aldığı kararı memnuniyetle karşılıyoruz” açıklaması yapıldı.

ABD’de geçen hafta başlayan bankacılık sektörü kriziyle birlikte Avrupa’da da Credit Suisse odak noktası olmuştu. Bankanın en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası sermaye artırımı yapmayacaklarını duyurmuş, bankanın hisse senedi fiyatlarında sert düşüş yaşanmıştı. Bankadan geçen hafta günlük 10 milyar frankın üzerinde mevduat çıkışı yaşanmıştı.

Credit Suisse “likiditesini güçlendirmek için” İsviçre Merkez Bankası’ndan (SNB) 50 milyar frank (54 milyar dolar) kadar borçlanacağını açıklamıştı.

Kaynaklar satın alma gerçekleşirse Credit Suisse’in yatırım bankacılığı biriminde işten çıkarmalar olacağını belirtti.

Düzenleyici kurumlar tarafından yakından takip edilen ve küresel finans sistemdeki önemli bankalar arasında yer alan Credit Suisse’in olası iflasının tüm finansal sisteme yayılacağından endişe ediliyordu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

18 Mart 2023 Cumartesi

ABD Başkanı Joe Biden, kurumlarının başarısız olmasına neden olan banka yöneticilerine daha sert cezalar uygulanması için Kongre’yi harekete geçmeye çağırdı.

Biden, konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

Ülkede banka iflaslarının ardından bu hafta bankacılık sistemini istikrara kavuşturmak için adımlar attıklarını belirten Biden, vergi mükelleflerinin hiçbir zararı karşılamayacaklarını kaydetti.

Biden, “Aldığımız aksiyonlar sayesinde bankacılık sistemimiz bugün daha dirençli ve istikrarlı.” ifadesini kullanarak, Amerikalıların mevduatlarına istedikleri zaman erişebileceğini söylediğini aktardı.

“Bu karmaşadan sorumlu olanların hesap vermesi gerektiğini” belirten Biden, kötü yönetim ve aşırı risk alma nedeniyle bankaların batmasıyla ilgili yöneticilerin sorumlu tutulması gerektiğini bildirdi.

Biden, “Kongre, kötü yönetimleri, kurumlarının başarısız olmasına katkıda bulunan üst düzey banka yöneticileri için daha sert cezalar uygulamak için harekete geçmeli.” ifadesini kullandı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

18 Mart 2023 Cumartesi

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3’den yüzde 2,8’e düşürdü. Türkiye’nin 2023 yılı için manşet enflasyon tahminini 44,6’da sabit tutan örgüt, bu yıl için çekirdek enflasyon tahminini ise yüzde 45,6’dan 43,8’e indirdi.

Paris merkezli kuruluş, “OECD Ekonomik Görünüm, Mart 2023 Ara Raporu”nda, bazı açılardan, politika yapıcıların üstesinden gelmesi gereken zorluklara ilişkin daha iyimser bir tablo çizdi.

OECD söz konusu raporda, Türkiye’nin bu yılki büyüme tahminini yüzde 3’den yüzde 2,8’e düşürdü. 2024 için öngörü ise 3,8’e revize edildi. Türkiye’nin 2023 yılı için manşet enflasyon tahminini 44,6’da sabit tutan örgüt, bu yıl için çekirdek enflasyon tahminini ise yüzde 45,6’dan 43,8’e indirdi.

Raporda, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz oranlarını artırmaya devam etmesi ve küresel ekonomik toparlanmanın kırılganlığı ve finansal sistemdeki kırılganlıklar nedeniyle rotasından sapılmaması önerildi.

OECD, küresel büyüme tahminini 2,6’ya yükseltti

Geçtiğimiz Kasım ayında yayımlanan rapor ile karşılaştırıldığında OECD bu yıl için küresel büyüme tahminini yüzde 2,2’den yüzde 2,6’ya yükseltti. Bununla birlikte, küresel ekonomik büyüme hızının 2023 ve 2024’te trendin altında kalacağı belirterek, risklerin aşağı yönlü olduğu konusunda uyarıda bulunuldu. Raporda ayrıca, ABD ve Euro bölgesi de dâhil olmak üzere birçok ekonomide daha fazla faiz artışına ihtiyaç olunduğu kaydedildi.

Hizmetlerdeki artan maliyetler, bazı sektörlerdeki yüksek kârlar ve sıkılaşan işgücü piyasaları nedeniyle fiyat baskılarının önceden tahmin edilenden daha yüksek olduğunu belirten örgüt, yayımladığı raporda, “Enflasyonist baskıların altında yatanların kalıcı bir şekilde düşürüldüğüne dair açık işaretler bulunana kadar para politikasının kısıtlayıcı kalması gerekiyor.” ifadeleri yer aldı.

G-20 ekonomileri için çekirdek enflasyon tahmini yüzde 4’e yükseltildi

OECD, bir önceki raporuna göre büyüme ve enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitti.

Buna göre, 2023 için küresel büyüme tahmini yüzde 2,2’den yüzde 2,6’ya, 2024 için ise yüzde 2,7’den yüzde 2,9’a yükseltildi.

G-20 ülkelerinde 2023 için manşet enflasyon tahmini yüzde 6’dan yüzde 5,9’a düşürülürken, G-20 gelişmiş ekonomileri için çekirdek enflasyon yüzde 3,8’den yüzde 4’e çıkarıldı.

ABD’nin 2023’deki GSYİH’si yüzde 0,5’den yüzde 1,5’den revize edilen raporda, çekirdek enflasyon tahmini ise yüzde 3,6’dan yüzde 3,9’a yükseltildi.

Euro Bölgesi 2023’deki GSYİH’si ise yüzde 0,5’den yüzde 0,8’e artırılırken, çekirdek enflasyon tahmini yüzde 4,7’den yüzde 5,2’ye çıkarıldı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

18 Mart 2023 Cumartesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch yılın ilk değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notu ve görünümünü değiştirmedi.

Fitch Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “B”, görünümünü ise “negatif” olarak teyit etti.

Raporda ‘B’ notunun zayıf dış finansman, müdahaleci ve geleneksel olmayan politikalar nedeniyle artan ekonomik bozulmaları, siyasi ve jeopolitik riskleri yansıttığı belirtildi.

Kurum enflasyonun hükümetin büyümeyi desteklemesi nedeniyle bu sene ortalama yüzde 56,5 olacağını, büyümenin yüzde 2,5’e gerileyeceği, 2024’te yüzde 3 olacağı görüşünü paylaştı.

Enflasyon beklentilerindeki yükseliş ve TL’de daha fazla değer kaybının enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu belirtildi.

Fitch 8 Temmuz 2022’deki değerlendirmesinde Türkiye’nin B+ olan kredi notunu B’ye indirmiş, görünümünü negatif olarak korumuştu.

Kasım ayındaki değerlendirmede ise not ve görünümü teyit etmişti.

(Kaynak: BloombergHT.com )