24 Şubat 2023 Cuma

ABD’de yeni konut satışları Ocak’ta 10 ayın en yüksek seviyesine çıkarak zor geçen 2022’den sonra sektörün istikrar kazanmaya başladığını gösterdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak ayına ait yeni konut satış istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, ülkede yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Ocak’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 7,2 artarak 670 bine yükseldi. Bu, Mart 2022’den eri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 620 bindi.

Yeni konut satışları, Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,4’lük düşüş kaydetti.

ABD’de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 0,7 azalarak 427 bin 500 dolara düştü.

(Kaynak: BloombergHT.com )

24 Şubat 2023 Cuma

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyon kabul edilebilir seviyelere inene kadar faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini bildirdi. Mester faizlerin yüzde 5’in üzerine çıkarak bir süre de o seviyede kalabileceğini söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester CNBC’ye verdiği mülakatta fiyat istikrarı için bir süre daha yapmaları gerekenler olduğunu belirterek “Enflasyonu soğutmak için para politikamızı ayarlayacağız” değerlendirmesini yaptı.

Mester “Faizlerin nereye kadar yükseleceği ekonominin ne yönde evrileceğine bağlı. Ancak enflasyon sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe gerileyene kadar bir süre yüzde 5 eşiğinin üzerinde kalması gerekebilir” diye konuştu.

Şubat toplantısında 50 baz puanlık artıştan yana olan Mester Mart ayı toplantısında alınacak karara dair “bu, toplantıda alınacak taktiksel bir karar” ifadesini kullandı.

Ekonomide sert bir daralma beklemediğini belirten Mester Fed’in sürpriz biçimde dirençli kalan istihdam piyasasına zarar vermeden hedefine ulaşabileceğini söyledi. Mester “Sağlıklı bir istihdam piyasasına sahipken fiyat istikrarını da sağlayabiliriz. Sürdürülebilir bir istihdam piyasası için fiyat istikrarına geri dönmemiz çok önemli” değerlendirmesini yaptı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

24 Şubat 2023 Cuma

ABD’de Ocak ayına ilişkin kişisel gelir ve harcama ile Fed’in de yakından takip ettiği çekirdek PCE deflatörü verileri yayımlandı. Veriler ülkede enflasyonda beklenen gevşemenin henüz gerçekleşmediğine ilişkin sinyaller verdi.

ABD’de Fed’in yakından izlediği göstergeler enflasyonda ısınma olduğuna işaret etti.

ABD’de Ocak ayında kişisel harcamalar yüzde 1,8 artış gösterdi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi Ocak’ta kişisel harcamaların yüzde 1,4 artması yönündeydi. Reel kişisel harcamalar yüzde 1,1 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Ülkede kişisel gelirlerin Ocak’ta yüzde 0,6 ile yüzde 1’lik artış beklentisinin altında kaldığı izlendi.

Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE ise Ocak’ta yıllık yüzde 4,7 arttı. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 4,3 artış yönündeydi. Aylık olarak çekirdek PCE yüzde 0,6 arttı. Buradaki beklenti yüzde 0,4 olmuştu.

PCE deflatör Ocak’ta aylık yüzde 0,6 artışla yüzde 0,5’lik beklentiyi aştı. Yıllık bazda ise PCE deflatör yüzde 5,4 yükseldi. Bloomberg anketinde beklenti yüzde 5 olmuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

24 Şubat 2023 Cuma

ABD daha önce Batılı devletleri büyük ölçüde yaptırımlardan muaf tuttuğu Rusya’nın metal ve madencilik sektörünü hedef alan yeni bir yaptırım paketi açıklayacağını duyurdu.

ABD, Rusya’nın metal ve madencilik sektörüne karşı, Rusya’da eritilmiş veya dökülmüş alüminyum ithal etmenin maliyetini önemli ölçüde artıracağını söylediği önlemleri içeren yeni bir yaptırım paketi duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin birinci yıl dönümü nedeniyle yeni bir dizi önlem duyurarak Rusya’nın 100’den fazla metal, mineral ve kimyasal ürünü üzerindeki gümrük vergilerini artıracağını bildirdi.

“Tedbirler, Rusya’da eritilen veya dökülen alüminyumun ABD pazarına grime maliyetlerini önemli ölçüde artıracak” denilen açıklamada daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.

Bloomberg daha önce ABD’nin Rus alüminyumuna yüzde 200’lük bir ithalat tarifesi uygulamaya hazırlandığı bildirmişti.

ABD ve Avrupa, Ukrayna’nın işgaline yanıt olarak Rusya’ya kapsamlı yaptırımların uygularken, alüminyum gibi endüstriyel metaller genel kısıtlamalardan büyük ölçüde kaçındı.

ABD ve Avrupa tarafından Rusya’nın Ukrayna işgaline yanıt olarak Rusya’ya kapsamlı yaptırımlar uygulanırken alüminyum gibi endüstriyel metaller genel yaptırımlardan büyük ölçüde muaf tutulmuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada yaptırım yetkilerinin metal ve madencilik sektörünü kapsayacak şekilde genişletileceği ancak hareketin piyasadaki aksamaları en aza indirecek şekilde düzenleneceği bildirildi

(Kaynak: BloombergHT.com )

24 Şubat 2023 Cuma

Merkez Bankası’nın dün gerçekleştirdiği 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından iki uluslararası yatırım bankasının ekonomistleri, 2023’ün ilk yarısında ilave bir indirim beklemediklerini belirtirken, deprem sonrası makroihtiyati tedbirlerle finansal koşulların gevşetilebileceğini öngördü.

Bloomberg’in haberine göre, Barclays Ekonomisti Ercan Ergüzel, 2023’ün ilk yarısında daha fazla faiz indirimi beklemediğini, ancak depremlerin ardından kredi büyümesini desteklemek için daha önce açıklanan kredileri kısmaya yönelik adımların gevşetilebileceğini söyledi.

TCMB’nin dün gerçekleştirdiği, beklenti altı faiz indiriminin ardından bir değerlendirme notu yayımlayan Ergüzel, “Depremin ekonomik büyüme üzerinde büyük bir etkisinin olması pek olası değil, enflasyonla ilgili durum biraz daha belirsiz” değerlendirmesini yaptı.

Ergüzel “Para politikasının seçime yönelik maliye politikası adımlarından, depremin ekonomik yansımalarından ve en önemlisi seçimlerin zamanlaması ve sonuçlarından da etkilenmesi muhtemel” diye belirtti.

JPMorgan ekonomistleri de yayımladıkları notta, seçimlerin gerçekleştiği tarihe kadar faizlerin sabit kalacağını öngördü ancak “Bununla birlikte, TCMB’nin deprem felaketinin etkilerini en aza indirmek için destekleyici finansal koşulların önemini vurgulaması nedeniyle, daha fazla faiz indirimi ihtimalini tamamen dışlamıyoruz” diye ekledi.

JPMorgan’ın notunda “TCMB’nin ekonomik aktiviteye ilişkin iletişimi 2023’ün ilk çeyreğinde GSYH büyümesinin daha zayıf olması beklentimiz ile örtüşüyor ama yeniden inşa süreci ikinci çeyrek ve ikinci yarıda bir toparlanma sağlayacaktır. Türkiye’de para politikası aktarım mekanizması bozuk olduğundan, politika faizinin artık önemini yitirdiğini bir kez daha vurguluyoruz” ifadeleri yer aldı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

21 Şubat 2023 Salı

Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşın yaklaşan yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, Batı’nın yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeyi hedeflediğini belirterek, “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” dedi. Putin, Rusya’nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya alacaklarını da söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamento üyeleri, kabine üyeleri ve üst düzey bürokratların katıldığı Federal Meclis konuşmasını yaptı.

24 Şubat’ta başlayan savaşın yıl dönümü öncesinde Federal Meclis’te konuşan Putin, konuşmasına “Bu konuşmayı, hepimizin bildiği gibi, çok önemli bir zamanda yapıyorum. Ülkemiz ve insanımızın geleceğini şekillendirecek tarihi olaylar ile dünya çapında geri dönüşü olmayan değişiklikler arasında dönüm noktası niteliğinde bir anda” diyerek başladı ve Batı’ya yüklendi. Putin, Batı’nın tek amacının ‘sonsuz güç’ olduğunu söyledi.

Putin 24 Şubat’a kadar savaşı durdurmak için her şeyi denediklerini belirterek “Ukrayna’daki bu durumu barışçıl yollarla çözmek için mümkün olan her şeyi, gerçekten mümkün olan her şeyi yaptık. Sabırlıydık, bu sorundan barışçıl bir şekilde çıkmak için müzakereler yürütüyorduk. Ama olmadı, savaşı biz değil onlar başlattı” diye konuştu.

“Kararname imzaladım”

Putin, Batı’nın yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi. Rus lider “Savaş meydanında ülkemizi yenmeleri imkansız” diyerek Batılı ülkelerin tank desteklerine de göndermede bulundu ve “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” diye de ekledi.

Putin Batı ülkelerine nükleer tehditte de bulunarak “Rusya’nın nükleer caydırıcılık güçlerinin en yeni silahlarla donatılması yüzde 91,3 seviyesinde ve silahlı kuvvetlerin tüm alanlarında da bu seviyeye ulaşılması gerekiyor” dedi.

Rusyanın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni STARTtaki katılımını askıya alacaklarını söyleyen Putin, “Karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım” diye konuştu.

Rus halkının çoğunluğunun Donbas’taki özel askeri operasyonu desteklediğini öne süren Putin, savaşta ölen askerlerin aileleri için özel bir fon oluşturacaklarını da belirtti.

NATO’dan tepki

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek Rusya’ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Stoltenberg, NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Stoltenberg, bu karardan üzüntü duyduğunu söyledi.

Stoltenberg, “Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya’ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum” dedi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

21 Şubat 2023 Salı

Küresel piyasalarda ABD’deki kalıcı enflasyona işaret eden göstergeler risk iştahını baskılıyor. Küresel piyasalar ekonomik göstergeler kadar, Çin’den gelen Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk açılımını da yakından takip ediyor.

Piyasalarda yatırımcıların enflasyonun kalıcılaştığı gerçeğiyle yüzleşmesi fiyatlara yansımaya devam ediyor.

ABD’de Cuma günü yayımlanacak ve Fed’in takip ettiği önemli bir enflasyon verisi olan PCE deflatör öncesi politika faizine hassas olan iki yıllık tahvil getirisi yüzde 4,67 ile kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Bir günlük aranın ardından işlemlerin yeniden başlayacağı ABD hisse senetleri piyasalarında vadeliler ekside açılışa işaret ediyor.

Asya’da da düşük risk iştahının etkileri gözleniyor. MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0,5’e kadar düşüş kaydetti.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü Goldman Sachs’ın Çin hisselerinde yaklaşık yüzde 20 yükseliş öngörmesiyle CSI 300 Pazartesi gününü Kasım ayından beri en yüksek seviyede kapamıştı.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 yükselişle 1.244 puanda.

Çin’den Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk hamlesi

Çin’in en yüksek dışişleri temsilcisi Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı’nda Rusya-Ukrayna savaşında arabuluculuk rolü fikri hakkında nabız yokladıktan sonra Moskova’ya kritik bir ziyarette bulunacak.

Wang Yi’nin önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Moskova ziyaretinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Çin’in planını iletmesi bekleniyor.

Ancak ABD ve Avrupa ülkeleri bu plana şüpheyle yaklaşıyor.

Hatta Blinken daha ileri giderek Çin’i Rusya’ya silah teminini değerlendirmekle suçladı. Balon krizinin yumuşamasına rağmen Münih’teki konferansta ayrılıklarını gideremeyen ABD ve Çin için yeni gerginlik noktası Rusya-Ukrayna savaşı olacak gibi gözüküyor.

Singapur’daki S. Rajaratnam School of International Studies Öğretim Üyesi Raffaello Pantucci, Çin’in planının inandırıcı olması için tarafsız bir arabulucu gibi gözükmesi gerektiğini ancak Çin’in Rusya-Ukrayna savaşında çoktan taraf seçtiğini belirtti.

(Kaynak: BloombergHT.com )

21 Şubat 2023 Salı

Altın, Fed’den gelen son şahin yorumlar sonrası faizlerin ne kadar yükseltileceğine dair piyasanın Fed tutanaklarını ve ABD kişisel harcama verilerini beklemesiyle yatay seyretti.

Altın, yatırımcıların Fed’in enflasyonu dizginlemek için faizleri ne kadar yükselteceğine dair ipuçlarını beklemesiyle ons başına 1840 dolar civarında yatay seyretti.

Değerli metal ABD’den gelen güçlü istihdam ve enflasyon verilerinin yanı sıra yetkililerin şahin yorumlarının daha fazla sıkılaştırma ihtimalini artırmasının ardından Ekim’den beri aylık bazda ilk kez gerilemeye hazırlanıyor.

Fed’in son toplantısının tutanakları Çarşamba günü yayımlanacak, ardından Cuma günü kişisel harcama verileri açıklanacak.

Australia & New Zealand Banking Group geçtiği bir bilgi notunda, “Yatırımcılar Fed’in bir sonraki hamlesini düşünürken altın sakindi. Bu, Fed yetkililerinden gelen son şahin yorumların ardından gerçekleşti.”

Değerli metal Ocak ayında ABD’den gelen verilerin enflasyonun yavaşladığını işaret etmesinin ardından Fed’in faiz artış döngüsüne yakın dönemde son vereceği beklentileriyle yükselişe geçmişti. Yurt içi piyasalarda da gram altın art arda rekorlar kırmıştı.

Ancak Fed yetkilileri piyasanın aksi yönde fiyatlamalarına rağmen enflasyonla mücadelenin sonuna yaklaşılmadığını ve faizlerin uzun süre yüksek kalması gerekeceği uyarısında bulunmuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

21 Şubat 2023 Salı

Goldman Sachs, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal sıkılaştırmasına yüzde 3,5 mevduat faizinde son vereceğini öngördü.

Enflasyonda kalıcılaşma emarelerinin görülmesi üzerine yatırım bankaları birer birer zirve faiz tahminlerini yukarı çekiyor. Goldman Sachs, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) parasal sıkılaştırmasına yüzde 3,5 mevduat faizinde son vereceği tahmininde bulundu.

Aralarında Jari Stehn’in de bulunduğu ekonomistler AMB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel’in şahin açıklamalarına atıfta bulunarak Haziran ayında 25 baz puanlık bir faiz artışı daha yapılacağını öngördü.

AMB mevduat faizi halihazırda yüzde 2,5 seviyesinde bulunuyor ve AMB üyelerinden gelecek ayki toplantıda 50 baz puanlık faiz artışı sinyali veriliyor. Goldman ekonomistleri Mayıs’ta da 50 baz puan faiz artışının seçenek olabileceğini ancak 25 baz puanın daha mümkün olduğunu belirtti.

Schnabel, 17 Şubat’ta yayımlanan Bloomberg röportajında yatırımcıların enflasyonun kalıcılığını hafife aldığını belirtmiş ve “Daha güçlü adım atmamız gerekebilir” ifadelerini kullanmıştı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

21 Şubat 2023 Salı

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi üyesi ve Finlandiya MB Başkanı Olli Rehn, AMB’nin faiz artırımlarını Mart sonrasında da devam ettirmesi gerektiğini ve faizin yaz aylarında tepe noktasına ulaşmasını beklediğini söyledi. 

Borsen-Zeitung’a konuşan Rehn, “Enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ortamda Mart sonrasında faiz artırımlarının devam etmesi oldukça olası, mantıklı ve uygun görünüyor. Faizde sınırlayıcı seviyeye ulaşmamız ve bir süre için o seviyede kalmamız önemli” dedi.

Rehn, AMB mevduat faiz oranının tepe noktasına yaz aylarında ulaşacağını öngördüğünü de vurguladı.

Piyasalar hali hazırda yüzde 2,50 olan faiz oranının yaz sonuna kadar yüzde 3,7 seviyesine kadar çıkacağını ve ilk faiz indiriminin 2023 ilk çeyrekte geleceğini fiyatlıyorlar. Ancak Rehn, para poyitikasının erken gevşetilmesinin riskleri bulunduğunu ve faiz indirimini konuşmak için erken olduğunu ifade etti.

(Kaynak: BloombergHT.com )