21 Şubat 2023 Salı
Rusya Devlet Başkanı Putin, savaşın yaklaşan yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmada, Batı’nın yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeyi hedeflediğini belirterek, “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” dedi. Putin, Rusya’nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya alacaklarını da söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, parlamento üyeleri, kabine üyeleri ve üst düzey bürokratların katıldığı Federal Meclis konuşmasını yaptı.
24 Şubat’ta başlayan savaşın yıl dönümü öncesinde Federal Meclis’te konuşan Putin, konuşmasına “Bu konuşmayı, hepimizin bildiği gibi, çok önemli bir zamanda yapıyorum. Ülkemiz ve insanımızın geleceğini şekillendirecek tarihi olaylar ile dünya çapında geri dönüşü olmayan değişiklikler arasında dönüm noktası niteliğinde bir anda” diyerek başladı ve Batı’ya yüklendi. Putin, Batı’nın tek amacının ‘sonsuz güç’ olduğunu söyledi.
Putin 24 Şubat’a kadar savaşı durdurmak için her şeyi denediklerini belirterek “Ukrayna’daki bu durumu barışçıl yollarla çözmek için mümkün olan her şeyi, gerçekten mümkün olan her şeyi yaptık. Sabırlıydık, bu sorundan barışçıl bir şekilde çıkmak için müzakereler yürütüyorduk. Ama olmadı, savaşı biz değil onlar başlattı” diye konuştu.
“Kararname imzaladım”
Putin, Batı’nın yerel bir çatışmayı küresel bir çatışmaya dönüştürmeyi hedeflediğini söyledi. Rus lider “Savaş meydanında ülkemizi yenmeleri imkansız” diyerek Batılı ülkelerin tank desteklerine de göndermede bulundu ve “Ukrayna’ya ne kadar uzun menzilli silah sevk edilirse tehdidi sınırlarımızdan o kadar uzaklaştıracağız” diye de ekledi.
Putin Batı ülkelerine nükleer tehditte de bulunarak “Rusya’nın nükleer caydırıcılık güçlerinin en yeni silahlarla donatılması yüzde 91,3 seviyesinde ve silahlı kuvvetlerin tüm alanlarında da bu seviyeye ulaşılması gerekiyor” dedi.
Rusyanın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni STARTtaki katılımını askıya alacaklarını söyleyen Putin, “Karada konuşlanmış yeni stratejik füze sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladım” diye konuştu.
Rus halkının çoğunluğunun Donbas’taki özel askeri operasyonu desteklediğini öne süren Putin, savaşta ölen askerlerin aileleri için özel bir fon oluşturacaklarını da belirtti.
NATO’dan tepki
Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Yeni START anlaşmasına katılımını askıya almasını tüm silah kontrol mimarisinin çökmesi olarak değerlendirerek Rusya’ya kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu.
Stoltenberg, NATO karargahında Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Yeni START anlaşmasını askıya alma kararını değerlendiren Stoltenberg, bu karardan üzüntü duyduğunu söyledi.
Stoltenberg, “Son yıllarda Rusya kilit önemdeki silah kontrolü anlaşmalarını ihlal etti veya bunlardan ayrıldı. Yeni START hakkındaki bugünkü kararla tüm silah kontrol mimarisi çökmüştür. Rusya’ya kararını gözden geçirmesini ve mevcut anlaşmalara saygı göstermesini kuvvetle tavsiye ediyorum” dedi.
(Kaynak: BloombergHT.com )