27 Ocak 2023 Cuma

Beyaz Saray’dan yapılan resmi açıklamada, 2022 yılının kripto para birimleri için zor bir yıl olduğunun, Mayıs ayında, sözde bir “stablecoin” patladığı ve bir iflas dalgasına yol açtığının altı çizildi. Açıklamada, son aylarda kripto para şirketlerine güvenen yatırımcıların çoğunun ciddi kayıplar yaşadığı belirtildi. Biden yönetiminin, kripto para birimlerinin finansal istikrarı baltalamamasını sağlamaya, yatırımcıları korumaya ve kötü aktörleri sorumlu tutmaya devam etmeye odaklandığı açıklandı.

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

Beyaz Saray’dan Ulusal Güvenli Danışmanı Jake Sullivan, Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Müdürü Aratı Prabhakar, ,Beyaz Saray Ekonomik Danışma Konseyinden Brian Deese, Cecilia Rouse ortak imzasıyla açıklama yapıldı.

Başkan Biden’in liderliğinde geçen yıl kripto para birimlerinin risklerinin belirlendiği ve Başkan’ın sahip olduğu yetkileri kullanarak bu riskleri azaltmak için harekete geçildiği belirtildi. Yapılan çalışmalar arasında, dijital varlıkları güvenli ve sorumlu bir şekilde geliştirirken aynı zamanda oluşturdukları riskleri ele alan ilk çerçevenin ortaya konduğu belirtilerek, kripto para birimlerine güç veren teknolojiler, ödemeleri daha hızlı, daha ucuz ve daha güvenli yapmanın yollarının sunulabileceği dile getirildi.

Bazı kripto para birimlerinde geçerli finansal düzenlemeler ve temel risk kontrollerinin (ülkenin evlerini, işletmelerini ve ekonomisini koruyan uygulamaları) görmezden gelindiği vurgulanırken, kripto para platformları ve destekçilerinin genellikle tüketicileri yanılttığı, çıkar çatışmaları yaşandığı, yeterli açıklama yapmadığı veya dolandırıcılık yaptığı belirtildi.

Devlet kurumlarının, uygun olan yerlerde yaptırımı hızlandırmak ve gerektiğinde yeni kılavuzlar yayınlamak için yetkilerini kullandığı açıklanırken, bankacılık kurumlarının riskli dijital varlıkları bankacılık sisteminden ayırma zorunluluğu konusunda bu ay ortak bir kılavuz yayınladığı hatırlatıldı. Devlet kurumlarının, tüketicilerin kripto para birimleri satın almanın risklerini anlamalarına yardımcı olmak için halkı bilinçlendirme programları başlattığı belirtilerek “Düzenleyecilerin finansal kurumların dijital varlıkların risklerine maruz kalmasını ele almak ve sınırlamak için tasarlananlar da dahil olmak üzere bu çabaları sürdürmeye teşvik ediyoruz” dendi.

”Kripto parada dolandırıcılıkla mücadele 2 katına çıktı”

Biden yönetiminin kripto para piyasasındaki dolandırıcılıkla mücadelesinin iki katına çıktığı ve ABDnin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele için de daha fazla kaynak ayrıldığı belirtildi. Gelecek aylarda Biden yönetiminin kripto para birimlerine güç veren teknolojilerin tüketicileri varsayılan olarak korumasına yardımcı olacak dijital varlık araştırma ve geliştirme önceliklerini de açıklayacağı ifade edildi.

Ayrıca Biden yönetiminin Kongre’den beklentileri olduğunu belirtilerek “bu konuda çabaların artırılmasını istiyoruz” dendi. Beyaz Saray yönetimi, Kongre’nin ayrıca yatırımcıların finansal ve çevresel riskler hakkında daha bilinçli kararlar alabilmesi için kripto para şirketleri için şeffaflık ve ifşa gerekliliklerini güçlendirebileceği önerisinde bulundu.

Biden yönetimi, Kongre’nin, Kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak için, ‘yasa dışı finans kurallarını ihlal etme cezalarını güçlendirebilir ve kripto para birimi aracılarını suçlulara ihbarda bulunmaya karşı yasaklara tabi tutabilibilir’ önerisini de yaptı. Ayrıca,Finansal İstikrar Gözetim Konseyi’nin son raporunda belirtilen adımları takip ederek, sabit paraların risklerini ele almak da dahil olmak üzere, kripto para birimlerinin finansal sistem üzerindeki risklerini sınırlayabileceği de öneriler arasında yer aldı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

27 Ocak 2023 Cuma

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rus rafineri petrol ürünlerinden dizelin variline 100 dolar, sıvı yakıtın variline 45 dolar tavan fiyat uygulanmasını değerlendiriyor.

Politico internet sitesinin haberine göre, Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik ambargosu 5 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan AB, bu ürünlerinin fiyatını sınırlamak için harekete geçti.

Rusya’nın petrol gelirlerini hedef alan AB Komisyonu, üye ülkelere, G7 ülkeleri ile birlikte Rusya’ya yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulanmasını teklif etti.

Bu çerçevede AB, Rus dizeline ve gaz yağına varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıt (fuel oil) ve açık renkli petrol ürünlerine de varil başına 45 dolar tavan fiyat getirilmesini istedi.

AB, söz konusu tavan fiyatların, Birliğin Rus rafineri petrol ürünlerine yönelik ambargosunun devreye gireceği 5 Şubat tarihinde yürürlüğe alınmasını talep etti.

Böylece, AB ve G7, Rusya’nın üçüncü ülkelere yapacağı rafineri petrol ürünleri ihracatına sınırlamalar getirecek.

Batı ülkelerinin şirketleri Rusya’dan rafineri petrol ürünleri ihracatına ancak söz konusu ürünün belirlenecek tavan fiyatın altında satılması halinde hizmet sunabilecek.

Bu aşamada, AB Komisyonu teklifini üye ülke temsilcileri ele alıyor. Tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girmesi için AB ülkelerinin oybirliği gerekiyor.

AB içinde oybirliği sağlanınca, G7 ülkelerinin de tavan fiyata katılması istenecek.

Öte yandan, AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararları 5 Aralık’ta başlamıştı.

Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerindeki şirketler bu petrole nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamıyor. Bu hizmetlerin sağlanabilmesi için Rus petrolünün tavan fiyatın altında işlem görmesi gerekiyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

https://www.bloomberght.com/ab-ulkeleri-rus-rafineri-petrol-urunlerine-tavan-fiyat-hazirliginda-2324208

27 Ocak 2023 Cuma

ABD’de bekleyen konut satışları geçen sene yüksek faizlerin etkisiyle üst üste düşüşün ardından Mayıs 2022’den bu yana ilk artışını kaydetti.

National Association of Realtors (NAR), Aralık 2022’ye ilişkin bekleyen konut satışları endeksini açıkladı.

Buna göre, ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, geçen yılın son ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 artışla 76,9 değerine çıktı.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini yüzde 1 düşüştü. Mayıs 2022’den bu yana ilk kez artış gösteren bekleyen konut satışları, Kasım’da aylık bazda yüzde 2,6 azalmıştı.

Satışlar, geçen yıl Aralık’ta yıllık bazda ise yüzde 33,8’lik düşüş kaydetti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satış faaliyetlerindeki düşük noktanın muhtemelen sona erdiğini belirtti.

Yun, konut kredisi faiz oranlarının ev satışlarını yönlendiren baskın bir faktör olduğuna işaret ederek, son zamanlarda oranlardaki düşüşün piyasayı istikrara kavuşturmaya yardımcı olduğunu ifade etti.

ABD’de bekleyen konut satışları verisi, satılmış ve üzerinde anlaşma imzalanmış ancak kapanış işlemlerinin bitmemesi nedeniyle beklemekte olan konut sayısındaki değişimi gösteriyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

27 Ocak 2023 Cuma

Fed’in de yakından izlediği enflasyon göstergesi çekirdek PCE beklentilere paralel olarak Aralık’ta yıllık yüzde 4,4 arttı.

ABD’de enflasyon göstergeleri Fed’in patikasında daha ılımlı artışlara zemin hazırlamaya devam ediyor.

ABD’de çekirdek PCE beklentilere paralel olarak Aralık’ta yıllık yüzde 4,4 artış gösterdi. Kişisel harcamalar ise Aralık’ta yüzde 0,2 daraldı. Beklenti yüzde 0,2 düşüş gerçekleşmesi yönündeydi.

Bir ay öncesine göre çekirdek gösterge yüzde 0,3 artarken, genel PCE fiyat endeksi yüzde 0,1 arttı. Mal enflasyonundaki düşüş devam ederken, her ikisi de neredeyse tamamen hizmetler tarafından geldi.

Diğer taraftan, fiyatlardaki değişikliklere göre ayarlanmış kişisel harcamalar Aralık ayında yüzde 0,3 düştü. Mallar için enflasyona göre ayarlanmış harcamalar ise yüzde 0,9 düşerken hizmetlere yapılan harcamalar Ocak 2022’den bu yana artışın yaşanmadığı ilk ay oldu.

Bloomberg ekonomist anketindeki medyan tahminler, çekirdek PCE fiyat endeksinde aylık bazda yüzde 0,3’lük bir artış olması yönündeydi.

Enflasyondaki düşüşün ise sürdüğüne işaret eden analistler, bu durumun Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatmasına imkan verdiğini kaydetti.

(Kaynak: BloombergHT.com )

27 Ocak 2023 Cuma

Küresel çapta ekonomilerde gözlenen toparlanma işaretlerinin artması ve ağır resesyon tehdidinin azalması gelişmekte olan ülke hisselerine ve tahvillerine ilgiyi artırdı. Gelişen ülke piyasalarına rekor fon girişi olurken, Türkiye’den yabancı çıkışının devam ettiği görüldü.

Dünyada ekonominin toparlanmaya dair emareler göstermesi gelişmekte olan piyasalara olan talebi artırmaya başladı.

Çin’in toparlanan ekonomisinin yeniden açılması ve dünya genelinde yavaşlayan enflasyon geçtiğimiz yıl yaşanan düşüşü tersine çevirmeye yardımcı olurken yatırımcılar rekora yakın oranda gelişmekte olan piyasaların hisse senetlerine ve tahvillerine yoğun ilgi göstermeye başladı.

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) 21 ülkeyi takip eden yüksek frekanslı verilerine göre, gelişmekte olan hisse senedi ve borç piyasaları bu hafta günde net 1,1 milyar dolar yeni fon çekti. Sınır ötesi para akış hızı, son 20 yılda yaşanan zirveleri aşarak 2020’nin sonlarında ve 2021’in başlarında koronavirüs kapanmalarının kaldırılmasının ardından yaşanan akışların ardından ikinci sıraya yerleşti.

Düşen küresel enflasyon, birçok piyasa katılımcısının ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının yakında faizleri artırmayı bırakacağına dair fiyatlamalarına yol açarak gelişmekte olan ülkeler için büyük bir sorunun rahatlamasına yol açmıştı.

JPMorgan Analisti Jahangir Aziz, gelişmekte olan piyasaları aşağı çeken önemli ekonomik belirsizliklerin “ortadan kalkması nedeniyle, girişlerde daha fazla toparlanma için “depoda fazlasıyla benzin olduğunu” söyledi.

Resesyon tehdidi de azaldı. Perşembe günü açıklanan veriler, ABD ekonomisinin 2022’nin son çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdüğünü, yıllıklandırılmış yüzde 2,9 oranında büyüdüğünü, işsizlik maaşı başvurularının ise düşük kaldığını gösterdi.

Çin yaşanan girişlerde açık ara önde

Öte yandan Çin’in sıfır Kovid politikasını rafa kaldırma kararının da büyük etkisi oldu. IIF verilerine göre, tüm gelişen piyasalar için günlük 1,1 milyar dolarlık akışın 800 milyon dolarını ülkenin girişleri oluştururken, diğer gelişmekte olan ülkeler Pekin’in hamlesinin zincirleme etkisinden yararlanıyor.

Gelişmekte olan piyasa varlıklarına, yatırımcıların gelişmekte olan ülkelerin bu yıl gelişmiş ekonomileri geride bırakacağına dair beklentileri daha da yardımcı oldu.

JPMorgan, 2022’nin ikinci yarısında sıfır olan gelişmekte olan piyasalardaki gayri safi yurt içi hasılanın, 2023’te gelişmiş ekonomilerdeki orandan 1,4 puan daha fazla büyümesini bekliyor.

Yaşanan ralli boğa piyasasına işaret ediyor

Ölçüt MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi’ndeki hisse senetleri, Ekim sonundaki en düşük seviyesinden bu yana yaklaşık yüzde 25 arttı. Son zamanların en düşük seviyesinden yaşanacak yüzde 20’den fazla bir artış, boğa piyasası olarak kabul ediliyor.

2023’e güçlü başlangıca rağmen, bazı yatırımcılar ve analistler, girişlerin sürdürülmesinin pek mümkün olmadığı konusunda uyardı.

Fidelity International’da EM tahvil portföy yöneticisi Paul Greer, gelişmekte olan piyasa varlıklarındaki rallinin çoğunun geride kalmış olabileceğini söyledi.

“2023’ün birinci ve ikinci çeyreği Çin’de bir canlanma görülecek, buna hiç şüphe yok. Ancak bunun çoğu artık piyasalar tarafından fiyatlanıyor . Bu döngüde rallidnin aslan payını arkamızda bırakmış olabiliriz” dedi.

Ralli risklerin azalmasıyla ilgili

Greer, rallinin kısmen, yatırımcıların son on yılın büyük bölümünde ve özellikle de geçen yılın ilk üç çeyreğinde risklerini önemli ölçüde azalttıktan sonra gelişmekte olan varlıklara geri dönmesiyle açıklanabileceğini söyledi.

Gelişmekte olan birçok ekonomi, daha önce 2008-09 mali krizinin ardından hızlı büyüme oranları sağlamaya çalışmış ve 2022’nin büyük bölümünde küresel enflasyon ve ABD dolarındaki artıştan özellikle sert bir şekilde etkilenmişti.

Greer, son toparlanmaya rağmen, yatırımcıların gelecekte gelişmekte olan piyasalarda büyüme konusunda iyimser olma ihtimalinin düşük olduğunu da sözlerine ekledi. Yükselen borç seviyeleri, gelişmekte olan dünyanın çoğunda daha büyük mali gerilimler ve demografinin giderek artan olumsuz etkisinin potansiyel büyümeyi azaltacağını söyledi.

“Gelişmekte olan piyasalar konusunda Kovid’den önceki kadar toz pembe olmak zor” dedi.

Türkiye negatif ayrıştı

Öte yandan TCMB verilerine göre Türkiye’de ise daha farklı bir senaryo yaşandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yayımladığı menkul kıymet istatistiklerine göre yurt dışı yerleşik kişiler 2022 yılında 6,2 milyar dolarlık Türk varlığı sattı.

Yabancı yatırımcının 2022 yılı için net hisse satışı 3,95 milyar dolar olurken net tahvil satışı da 2,15 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. 2023 yılında da benzer bir senaryo yaşanırken yabancıların son 7 haftalık süreçte 1,5 milyar dolarlık net hisse satışı gerçekleştirdiği gözlendi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

25 Ocak 2023 Çarşamba

Avrupa Merkez Bankası Üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gelecek iki toplantıda geçen ay yapılan yarım puanlık faiz artışına benzer bir miktarda artış yapmasını desteklediğini söyledi.

İrlanda Merkez Bankası Başkanı Makhlouf, AMB’nin önümüzdeki iki toplantıda politika faizinin geçen ay yapılan 50 baz puanlık artışa benzer bir miktarda artırılmasını desteklediğini söyledi.

Makhlouf, açıklamasında, “Aralık ayında verdiğimiz kararlarımıza benzer bir adım atarak, önümüzdeki hafta gerçekleşecek toplantımızda ve Mart toplantımızda oranları artırmaya devam etmeliyiz” ifadelerine yer verdi.

“Gelecekteki politika kararlarımızın, hüküm süren belirsizlik göz önüne alındığında, verilere bağlı olmaya devam etmesi gerekiyor.” diyen Makhlouf enflasyonu hedef aralığa getirmenin ekonomi ve toplumun refahı için şart olduğunu söyledi.

Makhlouf, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu vurguladığı konuşmasında, enflasyonun yüzde 2’lik orta vadeli hedeflerine zamanında geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarının “istikrarlı bir hızda” önemli ölçüde artması gerekeceğini belirtti.

“Politika faizinin yükseltilmesi aynı zamanda fiyat istikrarına olan bağlılığımızın da bir göstergesidir.” diyen Makhlouf, faiz oranının artırılmasının enflasyonun yüzde 2’nin üzerinde kalmasına izin verilmeyeceği konusunda açık bir mesaj verdiğini kaydetti.

(Kaynak: BloombergHT.com )

25 Ocak 2023 Çarşamba

Almanya’da IFO iş dünyası güveni durgunluk olmayacağına yönelik iyimserlikle Ocak’ta iyileşti.

Almanya’da iş dünyası güveni resesyon endişelerindeki azalmayla iyileşti.

IFO beklentiler endeksi Ocak ayında 83,2’den 86,4’e yükseldi. Beklenti 85,3’tü. IFO iş dünyası endeksi Ocak’ta 90,2’ye yükseldi. Aralık’ta endeks 88,6 değerini almıştı. Böylece 4. ayda da iyileşme devam etti.

Cari koşullar endeksi 94,4’ten 94,1’e düştü.

IFO Başkanı Clemens Fuest Alman ekonomisinin yeni yıla ‘güven’le başladığını belirtti. Beklentiden iyi gelen rakam, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine yönelik kısa vadeli görünümün iyileştiği sinyali verdi.

Berlin hükümetinin bu sene Almanya’nın yüzde 0,2 büyüyeceği tahminini paylaşması bekleniyor. Ekim ayında yüzde 0,4 daralma öngörülmüştü.

(Kaynak: BloombergHT.com )

25 Ocak 2023 Çarşamba

Tayland Merkez Bankası enflasyonla mücadele için politika faizini 4. toplantıda da artırdı.

Tayland Merkez Bankası turizmdeki toparlanmayla ivmelenen ekonomiyi desteklemek ve enflasyonu dizginlemek için faiz artırımlarına devam etti.

Banka, politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,5’e yükseltti. Faiz kararı oybirliğiyle alındı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmini de 25 baz puanlık artış yönündeydi.

Ülkede manşet enflasyon zirveden inerek Aralik’ta yıllık yüzde 5,89’a gerilese de çekirdek enflasyon 2008’den beri en yüksek seviyede kalmayı sürdürüyor.

Banka yüzde 0,5 ile rekor düşük seviyedeki faiz oranlarını Ağustos ayında yaklaşık 4 yıl sonra ilk kez artırmıştı.

Güneydoğu Asya’nın en büyük ikinci ekonomisi 2022’de 11,2 milyon turist ağırlamış, bu pandemi döneminden beri en yüksek rakam olmuştu. Çin’in yeniden açılmasıyla birlikte bu rakamın 25 milyonu aşması bekleniyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

25 Ocak 2023 Çarşamba

Swap piyasaları Şubat başında 25 baz puanlık bir faiz artışının ardından Fed’in Mart ayında sıkılaştırma döngüsüne ara verebileceği beklentisinin güç kazandığına işaret ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bir sonraki faiz kararını açıklayacağı 1 Şubat tarihine sayılı günler kala, opsiyon piyasasında işlem yapan yatırımcılar bunun, Fed’in mevcut sıkılaştırma döngüsü kapsamında yapacağı son faiz artışı olabileceğini fiyatlamaya başladılar.

Teminatlı Gecelik Finansman Oranı’na (SOFR) bağlı opsiyonlardaki işlemlerin, daha çok güvercin bir karara karşı hedge işlemi olduğu gözlendi.

Buna ek olarak yılın ikinci yarısında yaklaşık 50 baz puanlık faiz indirimi de fiyatlamalara yansımış durumda.

Geçen hafta itibarıyla swap piyasası istikrarlı bir şekilde gelecek iki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı için 48 baz puan civarı faiz artışı fiyatladı.

Bu durum yaklaşık yüzde 8 gibi küçük bir ihtimalle Fed’in gelecek hafta 25 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gitmesi durumunda, daha sonraki toplantılarda faiz artırmayabileceği beklentisini ima ediyor.

Tahvil piyasasındaki fiyatlamalar

Tahvil piyasasında iki yıllık tahvil getirisinin Mart 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşüne doğru ilerlemesi de Fed’in daha ılımlı bir politika izleyebileceği beklentilerini destekliyor.

Bununla birlikte Wall Street’in baz senaryosu Şubat ve Mart aylarında 25’er baz puanlık faiz artışları olmaya devam ediyor.

BMO Capital Markets Stratejisti Ian Lyngen, Fed’in Mart ayındaki toplantısında, ekonominin performansı konusunda daha iyi bir fikre sahip olacağını belirtti ve “Bir sonraki toplantı döneminde elde edilen bilgilerin Mart ayında çeyrek puanlık bir hareketi önlemek için yeterli olacağını düşünmüyoruz, ancak Mayıs ayında yapılacak bir artışı masadan kaldırabilir” değerlendirmesini yaptı. Bu arada Citi, ılımlı Fed beklentileri ile 2021’den bu yana “sat” pozisyonunda olduğu bir grup CCC kredi notlu tahvilde “alıma” geçeceğini duyurdu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

25 Ocak 2023 Çarşamba

Avustralya’da enflasyon, 2022 mali yılının son çeyreğinde yüzde 7,8 oldu.

Avustralya’da enflasyon, 2022 mali yılının son çeyreğinde yüzde 7,8 ile 32 yılın en yüksek seviyesine çıkarak Mart 1990’dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Avustralya İstatistik Bürosu’na göre artış, gıda, otomotiv yakıtı ve yeni konut inşaatlarındaki yüksek fiyatlar tarafından desteklendi.

Fiyatlar en çok sırasıyla yüzde 13,3 ve yüzde 7,6 ile yurtiçi ve yurtdışı seyahatle ilgili maliyetlerde arttı.

Ekonomistler enflasyonun, Avustralya Merkez Bankası’nın yüzde 8’lik tahmininin altında, yüzde 7,5 artacağını tahmin ediyorlardı. Mal fiyatları yüzde 9,5 arttı, bu önceki çeyreğe göre yüzde 9,6’dan biraz daha az bir baskı hizmet maliyeti yüzde 5,5 artarak 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

(Kaynak: BloombergHT.com )