30 Aralık 2022 Cuma

2022 yılında ilk 11 ayda 2,1 trilyon liralık vergi gelirine ulaşılırken kurumlar vergisi yüzde 185,1’le geçen yıla göre en çok tahsilat artışı yaşanan vergi kalemi oldu. Dahilde alınan KDV’de ise ilk 11 ayda 522,4 milyar lirayla en yüksek tahsilat tutarı gerçekleşti. Bütçe kaygılarının arttığı 2022’de vergi gelirleri artarken otomotivde ÖTV matrahından, enflasyon muhasebesine kadar bu alandaki düzenlemeler yıl boyunca gündemde kaldı.

2022 yılında makro ihtiyati tedbirler kapsamında enflasyonu frenlemeyi ve bütçe dengelerini korumayı hedefleyen vergi düzenlemeleri dikkat çekti.

Yıl boyunca öne çıkan vergi kararlarını anlatmadan önce bu yılın vergide tahsilat peformansına değinelim.

En son açıklanan verilere göre ilk 11 ayda toplam vergi geliri 2 trilyon 147 milyar lira gerçekleşirken bu oran geçen yıla göre yüzde 103,8’lik artışı ifade ediyor.

Ocak-Kasım dönemine göre tahsilatı oranı en fazla artan kurumlar vergisi olurken, bu vergide yüzde 185,1 artışla 498,7 milyar liralık tahsilat gerçekleştirildi.

İlk 11 ayda ithalde alınan KDV yüzde 132,9 artışla 522,4 milyar liraya ulaşarak en yüksek tahsilat tutarına ulaşılan vergi türü oldu.

Bu yıl Özel Tüketim Vergisi’nde yüzde 98,1 artışla 367,3 milyar lira tahsilata ulaşılırken, ÖTV gelirleri içerisinde matrah değişikliği etkisiyle motorlu taşıtlardan alınan ÖTV 138,3 milyar lirayla 120,7’lik yüksek büyüme oranı yakaladı.

Bu yıl aralık ayına kadar gelir vergisinde ise yüzde 59 artışla 314.5 milyar liralık tahsilat gerçekleşti.

İlk 11 ay itibariyle 15 vergi kaleminden 6’sında tahsilat artışı kasım itibariyle yüzde 84,3 gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonunun üzerine çıktı. Kurumlar vergisi, ithalde alınan KDV, Özel Tüketim Vergisi, Kambiyo Vergisi, Dijital Hizmet Vergisi ve Gümrük Vergisinde tahsilat oranları TÜİK tüketici enflasyonunu geride bıraktı.

Peki yıl boyunca öne çıkan bazıları tartışma konusu olan vergi düzenlemeleri neler oldu?

Enflasyon muhasebesinin 2023 sonuna ertelenmesi çok tartışıldı

7 Ocak’ta enflasyon muhasebesi uygulanmasına ilişkin tebliğ yayınlandı. Enflasyonun yükselmesi nedeniyle 17 yıl sonra kalıcı olarak vergi mevzuatına konulan amortismana tabi varlıkların yeniden değerlemeye tabi tutulmasına ilişkin düzenlemenin ardından yayınlanan bu tebliğle nasıl uygulandığı anlatıldı. Ancak 14 Ocak’ta enflasyon muhasebesinin geriye dönük de uygulanmak üzere 2023 sonuna ertelenmesini öngören düzenleme yapılınca ilerleyen aylarda enflasyonun kalıcı olması üzerine iş dünyasından öz sermayenin eridiğine dair şikayetler sıkça dile getirildi.

Otomobilde iki kez matrah değişti

2022’nin en çok gündemde vergi düzenlemelerinden biri binek otomobillerde matrah değişikliği oldu. Yüksek enflasyon ve kur artışının sonucu olarak artan fiyatlarla otomobillerin büyük bölümü hızla yüksek vergi dilimine girince ilki 13 Ocak, ikincisi de 24 Kasım’da olmak üzere iki kez matrah artışına gidildi.

Son Karara göre, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 120 bin liradan 184 bin liraya, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 200 bin liradan 280 bin liraya çıkarıldı.

Araç ticaret yapanlara 30 milyon lira şartı

21 Ekim’de otomotivde sık fiyat artışlarının ticari rant alanı haline gelmesini engellemek amacıyla motorlu araç ticareti yapan mükelleflerin faaliyetlerini yerine getirirken sebep olabilecekleri vergisel kayıpları karşılamak amacıyla 30 milyon TL teminat yükümlülüğü getirildi. Bu yükümlülüğe uymayanlara özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Kira artışına yüzde yüzde 25 sınırı

Ocak ayından sonra giderek hızlanan kira artışları üzerine 11 Haziran’da konut kiralarında, kira artış oranının en fazla %25 olmasını düzenleyen 7409 Sayılı “Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı. Sınırlama Haziran 2023 sonuna kadar geçerli olacak.

İlk kademeli vergi uygulanan varlık barışı

6’ncı Varlık Barışı düzenlemesi 1 Temmuz’da yasalaştı. 30 Haziran’da başvuru süresi sona eren 5’nci Varlık Barışı sıfır vergi ile uygulanırken 31 Mart 2023’e kadar yapılabilecek yeni varlık barışı düzenlemesinde, yurt dışı başvurularda yüzde 1-3 arasında kademeli vergi kesilecek. Yurt içinde ise vergi yüzde 3 olacak.

Ücrette gelir vergi matrahları yeniden değerlemeye yakın oranda yükseltildi

Ücret gelirlerinin vergilendirilmesi de 2022’de gündeme gelen başlıklardan biri oldu. 27 Ekim’de ücret gelirlerinin vergilendirilmesine yönelik tebliğde düzenleme yapıldı. Buna göre, hizmet erbabının aynı takvim yılı içinde işveren değişikliği yaptığı durumlarda, talep etmesi ve işverenin de kabul etmesi halinde, yeni işverenin eski işverendeki gelir vergisi matrahını dikkate alarak kümülatif matrah üzerinden tevkifat yapılabilmesine imkan tanındı.

Ücretlerin vergilendirilmesi yüksek vergi dilimine bu yıl daha erken girilmesi nedeniyle gelir kaybı yaşanması üzerine sıkça gündeme geldi. Ücret gelirlerine ilişkin vergi matrahı düzenlemesi beklenirken, 2023 için yüzde 122,9’luk yeniden değerleme oranı yüzde 4-5 altında olmak üzere ücrette matrah limitlerine yansıtıldı.

30 Aralık’ta yapılan açıklamayla gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimi 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilim 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimi ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya yükseltildi.

Sosyal içerik üretenlere vergi sınırı 880 bin lira

Kamuoyunda “YouTuber vergilemesi” olarak adlandırılan sosyal içerik üreticiliğiyle mobil cihazlar için uygulama geliştiriciliğinden elde edilen kazançların istisna edilmesi uygulamasının esasları 12 Ocak’taki düzenlemeyle belirlendi. Buna göre, banka hesabına yatırılan stopaj öncesi tutar 2022’de 880 bin lirayı aşmadığı sürece gelir vergisi beyannamesi verilmeyecek.

İstanbul Finans Merkezi teşvik ve istisnaları yayımlandı

İstanbul Finans Merkezi Kanunu 28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlandı. Kanunla, İstanbul Finans Merkezi alanını, İstanbul Finans Merkezinin yönetilmesi ve işletilmesine dair hükümler, İstanbul Finans Merkezinde gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetler düzenlendi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Aralık 2022 Cuma

ABD-Türkiye ikili ilişkilerde hareketli bir yılı geride bırakırken, dikkatler Türkiye’de seçim yılı olan 2023’te ilişkilerin nasıl seyredeceğine çevrildi.

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

Türk-Amerikan ilişkilerinde birçok sorunun hâlâ çözüme kavuşamadığı ama iki ülke arasında krizin yaşanmadığı bir yıl olarak 2022’ye veda ediliyor.

İkili ilişkilerde en önemli gündemi savunma ve güvenlik alanı oluşturdu. Türkiye’nin F-16 satışı ve modernizasyonu talebine, Biden yönetimi sıcak bakarken, bu yıl içinde iki ülkenin resmi yetkilileri teknik müzakereler için birçok kez bir araya geldiler.

2023’ün ilk aylarında teknik müzakerenin sonuçlandırılarak, Biden yönetimin ABD Kongresi’ne resmi satış tebligatını sunması bekleniyor.

Her ne kadar ABD Kongresi’nde satışa itiraz etme ihtimali olsa da Biden yönetimi umudunu yitirmiş değil. Aynı şekilde ABD’nin 2022 yılında YPG-PKK’ya desteği devam ettiği görülürken, 2023 Pentagon bütçesinde de Suriye’de YPG-PKK’ya 150 milyon dolarlık kaynak ayrıldığı görülüyor.

Biden yönetiminin Türkiye’nin tahıl krizini çözmek için liderliği ve de Rusya ile Ukraynalı yetkililer arasında diplomatik çabalardan dolayı memnuniyet duyduğu biliniyor.

2023 yılında Türkiye’nin bölgedeki konumu ve çabalarının devam etme ihtimali ile Biden yönetimin Türkiye ile yakın diplomasinin devam edeceği bekleniyor.

Türkiye’nin Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan ülkeler içinde olmasa da, Rus ödeme sistemi Mir’den çıkması, Biden yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Biden yönetimi, gelecek sene Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine evet diyeceği konusunda olumlu görüş açıklarken, ABD Kongresi’nin de yakından Türkiye’nin kararını takip edeceği biliniyor.

Diyalog devam edecek

2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden iki telefon ve biri Madrid biri de Bali’de olmak üzere iki yüz yüze görüşme gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’li mevkidaşı ile 9 kere telefon, 2 kere de New York’ta yüz yüze görüşmesi oldu.

2023 yılında da kriz yaşanmadan, diplomasi kanallarının açık şekilde kalması bekleniyor.

En olumlu gündem Türk-ABD ticaret hacmi

Ocak-Ekim 2022 arasında Türk-ABD ticaret hacmi 28 milyar dolara ulaşırken, geçen seneye göre yüzde 15’lik bir artışın olduğu görülüyor.

En büyük ikili ihracat havacılık ürün ve parçaları, petrol ve gaz, atık ve hurda, temel kimyasallar ve bazı tarım ürünleri olur iken, ikili ithalat ise tekstil mobilyaları, petrol ve kömür ürünler, belirli fabrikasyon metal ürünler, giysiler ve demir ve çelik ve ferroalyaj önde olan ürünler oldu.

1.000’den fazla ABD firmalarının Türkiye’de varlıklarının olması ve Türkiye bölgede merkez olarak kullanması ikili ilişkilere fayda sağlamakla beraber, Türkiye’de faaliyet gösteren ABD firmalarının 59 bin çalışanı bulunuyor.

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Aralık 2022 Cuma

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2023 yılına ilişkin para ve kur politikasının ana hatlarını ortaya koyan çerçeve metnini yayımladı. Daha önce ‘Para ve Kur Politikası’ başlığıyla kamuoyuna açıklanan metinde bu yıl başlığın ‘Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’ olarak değiştirilmesi dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) önümüzdeki yıl para ve kur politikasının temel çerçevesini ortaya koyan metni yayımladı.

Metinde TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan liralaşma stratejisinin güçlendirilerek uygulanmaya devam edileceği ifade edildi.

Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hükümet ile birlikte belirlenen orta vadeli
enflasyon hedefinin yüzde 5 olarak korunduğu belirtilirken para politikasının enflasyonu orta vadeli hedefine kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacağı ifade edildi.

Metinde piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikaların sürdürüleceği belirtildi.

Mevduatta yüzde 60’lık liralaşma hedefi

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kapsamında, TCMB 2023 yılının ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin yüzde 60 olarak belirlendiğini bildirdi.

Metinde bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkânlarının liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edileceği vurgulandı.

TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payının kademeli bir şekilde artırılacağı ve APİ’nin fonlamanın temel unsuru haline getirileceği ifade edildi.

Menkul kıymet tesisi uygulaması sürecek

TCMB’nin metninde TL cinsinden sabit getirili menkul kıymet tesisi uygulamasının 2023 yılında da devam edeceği ifade edildi.

TCMB hedefli kredi politikasının makroihtiyati tedbirlerle sürdürüleceğini, zorunlu karşılıklar ile menkul kıymet tesisi uygulamasının parametrelerinde kalibrasyona gidilebileceğini söyledi.

Kredi büyümesinin finansal istikrarla uyumlu seyretmesi ve kredilerin iktisadi faaliyetle buluşması hedefi doğrultusunda politika araçlarının, fiyat istikrarı ile finansal istikrarı destekleyecek şekilde
kullanılacağı ve üretim potansiyelini artıran ve istihdam ile cari dengeye katkı sağlayan hedefli
alanlardaki finansal koşulların destekleneceği belirtildi.

“Dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek”

TCMB’nin 2023 politika çerçevesini ortaya koyan metinde dalgalı Döviz kuru rejiminin sürdürüleceği ve döviz kurlarının serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacağı vurgulandı.

TCMB rezerv kaynaklarının çeşitlendirilmesine ve rezervlerin artırılmasına devam edileceğini de belirtti.

İlk ödemelerin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği dijital Türk lirası ağı ile ilgili olarak da “Dijital
Türk Lirası İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının
katılımları ile genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara
geçilecektir” ifadeleri yer aldı.

Swap görüşmeleri vurgusu

TCMB’nin metninde devam eden swap anlaşmalarına ilaveten, diğer ülke merkez bankaları ile swap
anlaşmalarının imzalanmasına yönelik görüşmelere devam edileceği ifade edildi.

Toplantı ve enflasyon raporu tarihleri belli oldu

Metinde 2023 yılına ilişkin Para Politikası Kurulu toplantısı, enflasyon raporu ve finansal istikrar raporu tarihleri de belli oldu.

Buna göre ilgili tarihler şöyle sıralandı:

PPK toplantılarıEnflasyon raporuFinansal istikrar raporu
19 Ocak26 Ocak
23 Şubat
23 Mart
27 Nisan11 Mayıs18 Mayıs
25 Mayıs
22 Haziran
20 Temmuz27 Temmuz
24 Ağustos
21 Eylül
26 Ekim2 Kasım16 Kasım
23 Kasım
21 Aralık

(Kaynak: BloombergHT.com )

30 Aralık 2022 Cuma

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılı ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifelerini açıkladı. Buna göre gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 32 bin liradan 70 bin liraya çıkarıldı.

Gelir vergisi tarifesinde beklenen değişiklikler açıklandı.

Açıklamayı Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Twitter hesabından paylaştı.

Buna göre, gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıkarıldı.

Bakan Nebati paylaşımlarında şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücrete yapılan yüzde 54,5 oranındaki artış, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansımış; böylelikle ücretli çalışanların ödeyeceği verginin azalması sağlanmıştır.

2023 yılında, uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle, tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120.096 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.

Diğer bir ifadeyle, ücret geliri elde eden her bir çalışandan, yıllık 16.916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17.827,85 lira vergiyi tahsil etmeyeceğiz.

Ayrıca, bu yıl Temmuz ayında 51 liraya çıkardığımız yemek parası istisna tutarını 110 liraya, 25,5 liraya çıkardığımız yol parası istisna tutarını da 56 liraya çıkarıyoruz.

Böylece, aylık 2.860 lira yemek parası ile 1.456 lira yol parası ödemeleri de vergiden istisna olarak çalışanlara ödenebilecektir.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

EYT’de yaş sınırının kalkmasının ardından eksik prim günlerini hesap ettirmek isteyenler SGK binalarında yoğunluk oluşturdu. Peki EYT’liler eksik prim günlerini nasıl tamamlayabilir?

EYT düzenlemesinin netleşmesinin ardından ilgili koşulları sağlayamayan eksik prim günleri olan sigortalıların da SGK binalarında yoğunluk oluşturduğu görüldü.

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç, Bloomberg HT yayınında prim günü eksik olanların hangi dururumda borçlanabileceğini açıkladı.

Prim günü eksik olan ya da borçlanmak suretiyle sigorta başlangıç tarihini öne çekme imkanı olanların borçlanma yapması gerektiğini belirten Kıvanç, en yaygın borçlanmanın askerlik, doğum, doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık öğrenimi, fahri asistanlık süreleri, avukatlık stajı ve yurt dışı borçlanması olduğunu açıkladı.

Kıvanç, hizmet borçlanmalarının asgari ücrete göre belirlendiğini, asgari ücretin yeni yılda yüzde 55 oranında artması sebebiyle bu artıştan etkilenmemek için yığılmaların yaşandığını belirtti.

“EYT’de en büyük maliyet artışı ise yurt dışı borçlanmalarda olacak”

Mevcut yıl sonuna kadar başvuru yapanlar için askerlik ve doğum borçlanmasında 1 günlük prim tutarının 69 TL olacağını söyleyen Kıvanç, yeni yılda ise günlük prim tutarının 106 TL 75 kuruşa çıkacağını açıkladı.

Doğum borçlanmasının 3 çocuğa kadar yapılabildiğini ve yıl sonuna kadar başvurulursa tek çocuk için doğum borçlanmasının 50 bin TL olacağını belirten Kıvanç, en büyük maliyet artışının yurt dışı borçlanmalarda olduğunu ve günlük primin yeni yılda 150 TL’ye yükseleceğini söyledi.

Kıvanç, vatandaşların sosyal güvenlik kurumlarına akın etmesi yerine e-Devlet Kapısı’ndan tüm başvuruların 31 Aralık tarihinin son saatlerine kadar yapılabileceğini belirtti.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

Ava Labs Kurucusu ve CEO’su Emin Gün Sirer, kripto para piyasalarında güvenin geri gelmesini iki koşula bağlarken, 2 yıl içinde piyasanın 10 trilyon doları aşmasını beklediğini söyledi.

Blockchain ve kripto para dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Ava Labs Kurucusu ve CEO’su Emin Gün Sirer, herkesin aklındaki sorunun ‘Kriptoda güvenin nasıl geri geleceği’ olduğunu söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Kripto Para programına konuk olan Sirer, bu güvenin gelmesi için iki gelişme olması gerektiğinin altını çizerek, bunlardan ilkinin ise regülasyonlar olduğunu vurguladı. Sirer, “Regülasyonların değişmesi lazım. ABD’deki herkes bunun bilincinde. Yeni gelecek regülasyonların da Borsaları yurtdışına, merdiven altlarına itmek yerine ABD bünyesinde bulundurmak, var olan regülatif sistemin içerisine almak en önemli unsurlardan bir tanesi. İkinci olarak da kullanıcı kitlesinin kriptonun getirdiği ve kriptonun sağladığı en önemli özellik olan FTX gibi bir merkeze paramızı emanet etmek yerine tamamen onchain olarak kriptoyu direkt kullandığımız zaman çok daha iyi sonuçlar alacağız” diye konuştu.


‘Problemler kripto kaynaklı değil, eski usul borsa ve eski usül borçlanma kaynaklı’

Kripto para piyasasında yaşanan problemlerin tamamının kripto kaynaklı olmadığını belirten Sirer, eski usül borsa ve eski usül borçlanma kaynaklı olduğunun altını çizdi. 3AC Capitalden FTX’in çöküşüne kadar yaşananların tamamının insana karşı duyulan güven ve o güvenin kötüye kullanılmasından kaynaklandığını belirten Sirer, “FTX’te yaşananlar daha önce Türkiye’de Thodex’te yaşananlarla bire bir örtüşüyor. Elbetteki Sam Bakman Fried bunu o kadar sonra ve büyük para ile yaptık ki kriptoya olan etkisi daha fazla oldu. Öte yandan Avalanche’ta ve DeFi sistemi kullananlarda böyle bir problem yaşanmadı. O yüzden yaşananlar kripto problemi değil, eski usul borsa problemi” dedi.

‘Kripto para piyasası 2 yıl içinde 10 trilyon doları aşacak’

Şu an 1 trilyon doların altında olan kripto para piyasasının toplam değerinin iki yıl içinde 10 trilyon doların üzerine çıkmasını beklediklerini kaydeden Sirer, 2023 yılından çok ümitli olduğunu söyledi. Sirer, “2022 yılı o kadar kötüydü ki, daha kötüsü olacak gibi gözükmüyor. Önümüzde belki iki küçük engebe var. Bunlardan biri Genesis’in yaratabileceği küçük sorunlar. Bir de Binance ilişkin endişeler vardı. Bunun tamamen bertaraf edildiğini düşünüyorum. Binance’de bir problem olduğunu düşünmüyorum. Herkes panik yaparken de ben hiçbirşey yapmadım. Binance konusunda. Bu iki küçük pürüz dışında piyasanın gidebileceği kötü bir yer yok” dedi.


‘ABD’de emeklilik fonları yavaş yavaş kriptoya girecek’

Kripto alanında yeni çıkan değerlerin, artık dünya çapında kabul gören değerler olduğunu ifade eden Sirer, bugün bir çok kişinin portföyünde artık kriptonun yer aldığını vurguladı. Bunun sadece bireysel yatırımcılar için değil aynı zamanda fon yöneticileri için de geçerli olduğunu ifade eden Sirer şöyle devam etti: “Bunlar yavaş yavaş büyüyecek. ABD’deki emeklilik fonları FTX öncesinde yavaş yavaş kriptoya girmek üzereydi. Bunların biraz yavaşlayacağını düşünüyorum. Ama 2023 yılı içerisinde bu da gerçekleşecek. Bu nedenle 2023 yılından çok ümitliyim.”
‘Artık yeni varlıkları kripto bazına taşıma vakti geldi’
Şu anda piyasanın seviyesini belirleyen en önemli şeyin makro ekonomik politikalar olduğunu kaydeden Sirer, 2023 yılın ilk yarısında makro görünümde bir dönüş beklediğinin, bu dönüşle birlikte piyasaların daha iyi seviyelere döneceğinin altını çizdi. “Artık yeni varlıkları kripto bazına taşıma vakti geldi” diyen Sirer, “Gerçek dünyada karşılığı olan varlıklara blockchain üzerinden ulaşılabilmesi ve onun getirdiği yep yeni para ve değer akışı olacaktır” dedi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın son toplantısına ilişkin özetlerinde liralaşma stratejisi vurgusu öne çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 9’da sabit tuttuğu yılın son toplantısına ilişkin özetlerde tüm politika setinin liralaşma hedefiyle uyumlu hale getirileceğini belirtti.

Özetlerde para politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda finansal istikrara yönelik riskleri de gözeten liralaşma odaklı bir yaklaşım sergilenmeye devam edileceği ifade edildi.

Özetlerde Para Politikası Kurulu’nun parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edeceği ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getireceği belirtildi.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin devam ettiği vurgulanırken bu süreçte, politika araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, para takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve Döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanıldığı söylendi.

TCMB toplantı özetlerinde şu ifadeleri kullandı:

Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir. Uzun vadeli, sabit getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek getiri eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izlenmektedir. Kurul, kredilerin büyüme hızıyla birlikte, hedefli alanlarda verimlilik kazanımları sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin de aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözetecektir.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

Türk Lirasında mevduata sağlanan stopaj desteğinin süresi uzatıldı.

Türk Lirasında mevduata sağlanan stopaj desteğinin süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, 31 Aralık’ta bitecek olan süre, destek karar ile 30 haziran 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Kararın 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun geçici 67’nci maddesinde yer alan tevkifat oranları hakkında ekli kararın yürürlüğe konulmasına, 193 sayılı kanunun mezkur maddesi gereğince karar verildiği belirtildi. Karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

Asya-Pasifik piyasaları, yatırımcılar önümüzdeki yıla bakarken Wall Street’in bir gecede yaşadığı kayıpların liderliğinde düşük işlem gördü.

Japonya’da Nikkei 225 yüzde 1.4, Topix yüzde 1.11 düştü. Güney Kore’de Kospi, ülkenin Kasım ayı perakende satışlarının art arda üçüncü aydır yüzde 1,8 düşmesiyle yüzde 1,44 düştü ve üçüncü çeyrekte görülen kazançları tersine çevirdi. S&P/ASX 200 Avustralya’da da yüzde 1,22 düştü.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi, bugün yürürlüğe giren Kovid kısıtlamalarının daha da gevşetilmesine ve yeniden açılışla ilgili hisselerin yakından izlenmesine rağmen, ticaretinin ilk saatinde yüzde 1,4 düştü. Şehir, ticaret verilerini günün ilerleyen saatlerinde yayınlayacak.

Çin anakarasında, Şanghay Bileşik yüzde 0,43 ve Shenzhen Bileşeni yüzde 0,37 kayıp yaşadı.

ABD hükümeti, 5 Ocak’tan itibaren Çin, Hong Kong ve Makao’dan gelen havayolu yolcularının aşı durumunun uyruğuna bakılmaksızın negatif bir Kovid testi göstermesini zorunlu kılacağını duyurdu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Aralık 2022 Perşembe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin Beştepe’de açıklama yaptı. Erdoğan düzenleme kapsamında herhangi bir yaş sınırı olmayacağını, bu düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağını söyledi. Erdoğan ayrıca işverenlere destek için kredi imkanı sağlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde EYT düzenlemesinin detaylarını kamuoyuna duyurdu. Erdoğan emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağını belirtti.

“Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin her kesiminin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığımızın son örneği olan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenlemenin müjdesiyle sizlerin huzurundayım.” sözleriyle konuşmasına başlayan Erdoğan, kamuoyunda “emeklilikte yaşa takılanlar”, yani EYT olarak bilinen düzenlemenin uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini aldığını bildirdi.

Erdoğan şu açıklamaları yaptı;

“Emekli olabilmek için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık ve yaşı tamamlamak gerekiyor, yaptığımız düzenleme bu şartlardan ikisini tamamlayıp sadece yaş nedeniyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor.

Düzenleme ile yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor.

Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenleme, eski sistemdeki SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli.”

Erdoğan emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek kişiler için sosyal sigorta prim teşviki getireceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı, işverenler için kıdem tazminatı ödemelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KGF destekli kredi paketini devreye alacağını ifade etti. Erdoğan, “Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için sosyal sigorta prim teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır” diye konuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )