30 Kasım 2022 Çarşamba

ABD’de özel sektör istihdamı Kasım’da yaklaşık 2 yılın en düşük artışını kaydetti.

ABD’de Kasım ayında özel sektörde istihdam artışı sert biçimde yavaşladı. ADP Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre ülkede özel sektör istihdamı 127 bin arttı. Bu, Ocak 2021’den beri en yavaş artış oldu.

Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi 200 bin artıştı. İstihdam önceki ay 239 bin artmıştı.

ADP Kıdemli Ekonomisti Nela Richardson “Açıklanan veri, istihdam yaratılması ve ücret artışlarında Fed’in sıkılaşmasının etkisinin olduğunu gösteriyor. Daha az çalışan istifa ediyor ve pandemi sonrası toparlanma stabilize oluyor” değerlendirmesini yaptı.

Ülkede cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin 200 bin artması, işsizlik oranının değişmeyerek yüzde 3,7’de kalması bekleniyor.

ABD büyümesi yukarı yönlü revize edildi

Yine bugün açıklanan verilere göre ABD ekonomisinin 3. çeyrek büyüme rakamı yüzde 2,6’dan yüzde 2,9’a revize edildi.

Büyüme verisi tüketici harcamaları ve şirket yatırımlarındaki revizyonla yükseldi.

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 3. çeyrekte yıllıklandırılmış büyüme yüzde 2,9 oldu.


Gıda ve enerji hariç PCE fiyat endeksi de yıllıklandırılmış bazda yüzde 4,5’ten 4,6’ya revize edildi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Kasım 2022 Salı

Bitcoin’in Salı günü yaşadığı yükseliş FTX’in çöküşünün başka firmalara sıçrayabileceğine dair endişelerle gölgelenirken uzmanlar yaşanan iflas dalgasının henüz sona ermiş olmayabileceğini ve bazı analizlerin 10 bin dolara işaret ettiğini belirtiyor.

Bitcoin Salı günü diğer kripto para birimleriyle birlikte değer kazandı. En büyük kripto para yüzde 2,1’lik yükseliş sergilerken, meme tokeni Dogecoin ise yüzde 10’a varan artış yaşadı.

Ancak yaşanan yükselişler dijital varlık Borsası FTX’in çöküşünün başka yerlere sıçrayabileceğine dair endişelerle gölgelendi.

Bitcoin’in şimdiye kadar BlockFi Inc.’in Pazartesi günkü iflasını atlattığı belirtiliyor. Kripto kredi kuruluşu, Sam Bankman-Fried’in FTX’inin ve kardeş şirketi Alameda Research’ün kaotik çöküşünün ardından çözülme yaşamaya başlamıştı.

Kripto dünyasında şu anda FTX kaynaklı daha fazla çöküş yaşanacağına dair endişeli bekleyiş sürerken dikkatler zor durumdaki aracılık şirketi Genesis gibi kurumlara odaklanmış durumda.

Kripto danışmanlık şirketi Venn Link Partners’ın kurucusu Cici Lu, “Kredi salgını henüz bitmedi. Kimin neye maruz kaldığı açısından karşı taraf riskinin ikinci ve üçüncü katmanlarında hala çok düşük görünürlük var” değerlendirmesinde bulundu.

Japonya’nın sosyal medya devi Line Corp. tarafından desteklenen bir kripto borsası olan Bitfront, sektördeki zorluklar nedeniyle kapandığını ancak bu adımın FTX’in çöküşüyle ​​bağlantılı olmadığını belirtti.

Öte yandan Bitcoin grafik modelleri de, tokenin görünümü hakkında uyarı işaretleri vermeye devam ediyor.

Tokenin en az yüzde 10 yukarı veya aşağı hareket ettiğinde çizim oturumlarına dayalı nokta ve şekil çalışması olarak adlandırılan bir analiz, kripto paranın yaklaşık 10 bin dolara kadar düşen destek seviyelerini test etme riski altında olduğuna işaret ediyor.

Bitcoin ve ilk 100 tokendan birçoğu bu yıl yüzde 60’ın üzerinde değer kaybetmişti. Bu durum birçok kripto şirketinde finansal sorunlara yol açarak iflas dalgası başlamasına neden olmuştu.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Kasım 2022 Salı

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin “Faiz oranlarının daha yavaş bir patikada artırılması taraftarıyım” dedi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed’in enflasyonu orta vadeli hedefine geri getirmek için mücadelesinde daha küçük faiz artırımlarına doğru yönelmesi taraftarı olduğunu söyledi.

Bloomberg TV’ye konuşan Barkin, “Daha yavaş bir faiz artırım patikasının destekleyicisiyim” ifadelerini kullanırken faiz oranlarının nereye kadar yükselmesi gerektiğine inandığı konusunda bilgi vermedi. Barkin, “Fed, fiyat baskılarını hafifletmek için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapacak” dedi.

Fed’in faiz artırımlarının çok yakın zamanda durmayacağını ortaya koyması gerektiğini belirten Barkin, politikanın gevşetilmesine yönelik herhangi bir tartışmanın enflasyonun kontrol altına alındığından emin olunması sonrasına bırakılması gerektiğini de vurguladı.

Barkin, faizlerin 2024’e kadar yüksek tutulmasını bekleyip beklemediği yönündeki bir soruya, “Bu, enflasyon tarafından ne göreceğimize bağlı” yanıtını verdi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

29 Kasım 2022 Salı

Hong Kong hisseleri Asya seansında yüzde 4 yükseldi. Asya borsalarında Çin’in Kovid durumu odakta olmaya devam ediyor.

Hong Kong hisse senetleri, yatırımcıların Çin’in Kovid kısıtlamalarına ilişkin protestolarındaki gelişmeleri izlemesiyle haftaya olumsuz bir başlangıç yapmasının ardından Salı günü Asya-Pasifik karışık seansında kazançlara öncülük etti. Başlıca ABD endekslerinin her biri yaklaşık yüzde 1,5 kaybetti.

Hong Kong’un Hang Seng endeksi erken ticarette yüzde 3 arttı ve Hang Seng Tech endeksi yüzde 5,3 arttı. Anakara Çin’de, Şanghay Bileşik yüzde 0,6 ve Shenzhen Bileşeni yüzde 1,03 arttı.

Avustralya’da S&P/ASX 200 yüzde 0,11 yükseldi. Güney Kore Kospi yüzde 0,32 daha yüksek işlem gördü. MSCI’nin en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi yüzde 0,94 arttı.

Bu arada, perakende satış verilerinin beklentileri karşılamaması ve ülkedeki işsizlik oranının Eylül ayına göre değişmemesi nedeniyle Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,53 ve Topix yüzde 0,52 düştü

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Kasım 2022 Pazartesi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonu orta vadeli hedef olan yüzde 2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olduklarını, bunun için faizleri daha da artırmayı planladıklarını ifade etti.

Lagarde, Avrupa Parlamentosu (AP) Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nin “Parasal Diyalog” oturumunda konuştu.

AMB’nin son 1 yılda para politikasını normalleştirmeye yönelik hızlı ve kapsamlı bir süreç başlattığını belirten Lagarde, “Önce birkaç ay içinde net varlık alımlarını sonlandırdık. Ardından, politika faizlerimizi şimdiye kadarki en hızlı şekilde artırmaya başladık.” ifadesini kullandı.

Lagarde, Rusya-Ukrayna savaşının enerji güvenliğini tehdit ettiğini, tedarik zincirlerini kesintiye uğrattığını ve enflasyonu hedeflerinin çok üzerine yükselttiğini anlattı.

“Avrupa özellikle sert bir şekilde etkilendi”

Savaşın yansımalarının sadece Avrupa’da değil dünya çapında hissedildiğine işaret eden Christine Lagarde, bunun merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesine ve finansman koşullarının dünya çapında hızla sıkılaşmasına yol açtığını söyledi. Lagarde, “Savaşa olan yakınlığımız ve enerji ithalatına olan bağımlılığımız göz önüne alındığında, Avrupa bundan özellikle sert bir şekilde etkilendi.” diye konuştu..

Ekim ayında enflasyonun Euro Bölgesi’nin kuruluşundan bu yana ilk defa çift haneye çıktığını bunun temel nedeninin de yüksek enerji maliyetleri olduğunu hatırlatan Lagarde, enerji krizi ve küresel darboğazların arzı kısıtlamasına rağmen salgın sonrası ekonominin yeniden açılmasının talebi artırarak çekirdek enflasyonu yükselttiğini ifade etti.

Lagarde, “Enflasyondaki bu yükseliş herkesi etkiliyor ama bazıları bunu diğerlerinden daha fazla hissediyor.” ifadesini kullandı.

Özellikle bütçelerinin daha büyük bir kısmını gıda, elektrik, gaz ve ısınma gibi temel ihtiyaçlara harcayan düşük gelirlilerin artan yaşam maliyetini karşılamakta zorlandığını belirten Lagarde, yüksek ve düşük gelirlilerin yaşadıkları enflasyon oranı arasında büyük bir fark olduğunu vurguladı.

“Büyüme hızla yavaşlıyor”

Lagarde, Euro Bölgesi ülkelerindeki enflasyon oranlarında da farklılık olduğunu, yaşanan farklı şokların reel ekonomik aktiviteyi olumsuz etkilediğini belirtti.

“Şimdi savaşın bir sonucu olarak büyüme hızla yavaşlıyor. Yüksek enflasyon, insanların gerçek gelirlerini düşürerek ve firmaların maliyetlerini yükselterek, harcamaları ve üretimi azaltıyor.” diyen Lagarde, yüksek belirsizlikler, sıkılaşan finansal koşullar ve zayıflayan küresel talebin, bu yılın geriye kalanında ve gelecek yılın başında büyümeyi baskılayacağını anlattı.

Lagarde, anketlerde vatandaşların 3’te 1’inin artan hayat pahalılığını AB’nin karşı karşıya olduğu en önemli sorun olarak gördüğünü anımsattı.

AMB’nin fiyat istikrarını sağlama görevini yerine getirmek için çalıştığına işaret eden Lagarde, temmuz ayından bu yana toplam olarak 200 baz puanlık artışla sonuçlanan 3 politika faiz artışının enflasyonu kontrol altına almak için yapıldığını, ayrıca uzun vadeli yeniden finansman operasyonlarında da değişiklikler gerçekleştirildiğini anımsattı.

Lagarde, “Aralık ayında, varlık alım programı portföyümüzdeki tahvillerin azaltılmasına yönelik temel ilkeleri de belirleyeceğiz.” dedi.

“Faiz artışlarının hissedilmesi biraz zaman alacak”

Enflasyonla mücadelede ana aracın faiz oranları olduğuna dikkati çeken Lagarde, faiz ayarlamaların ekonomide hissedilmesinin biraz zaman alacağını anlattı.

Lagarde, mevcut yüksek enflasyon ortamında, enflasyonist baskıları artırmamak için dikkatli maliye politikası izlenmesi gerektiğini, mali desteklerin hedefli, özel ve geçici olmasının önemine işaret etti.

Enflasyonu orta vadeli hedef olan yüzde 2 seviyesine düşürme konusunda kararlı olduklarını anlatan Lagarde, bunun için faizleri daha da artırmayı beklediklerini ifade etti.

Lagarde, AMB Yönetim Konseyi’nin yüksek belirsizlik ve karmaşık şoklar karşısında kararlarını verilere göre vereceğini belirterek, ne adımlar atacaklarını güncel ekonomik görünüm, şokların durumu, ücretler ve enflasyon beklentilerini içeren değerlendirmelere göre belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

“Enflasyon daha da artacak”

AMB Başkanı Lagarde, Euro Bölgesi’nde enflasyonun daha da artmasını beklediğini vurguladı.

Euro Bölgesi enflasyonunun henüz zirveye ulaşmadığını anlatan Lagarde, enflasyonun beklenenden daha yüksek çıkma riski olduğunu belirtti.

Lagarde, AMB’deki ekonomistlerin enflasyon riskini yukarı yönlü nitelendirdiklerine dikkati çekerek, “Enflasyonda zirveye ulaştığımıza ve kısa sürede düşeceğine inanmamızı sağlayacak unsurlar görmüyoruz.” dedi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Kassım 2022 Pazartesi

Ukrayna kriziyle birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. 29 Kasım Salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorinde 82 kuruşluk indirim bekleniyor.

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

29 Kasım Salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorinde 82 kuruşluk indirim bekleniyor.

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre İstanbul’da motorin litre fiyatı 23.84 liradan satılıyor. Eğer indirim gerçekleşirse motorinin litre fiyatı 23.02 TL olacak.

Benzinin litresi ise ortalama 20 lira 16 kuruştan satılıyor. Benzin grubunda ise henüz bir indirim beklentisi yok.

28 Kasım 2022 Pazartesi

Petrol fiyatları Çin protestolarının etkisiyle Aralık 2021’den beri en düşük seviyesine geriledi. Petrol piyasalarında AB’nin Rus petrolüne yönelik görüşmeleri de yakından izleniyor.

Çin’deki protestolar yatırımcıların risk alma iştahını baskılar ve enerji talebi görünümünü bozarak kırılgan olan küresel ham petrol piyasasındaki stresi artırırken petrol Aralık’tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD ham petrolü üç haftalık kayıpların ardından varil başına 74 dolara düştü. Brent petrol de 81 dolarları gördü. Sert sıfır-Kovid kısıtlamalarına yönelik protestolar, hafta sonu dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin’de hızla yayıldı ve emtialarda bir satış dalgasına neden oldu.

Gelişmeler, güvenli liman alımlarıyla doları yükseltti ve hammaddeleri daha az çekici hale getirdi.

Diğer yandan Avrupa Birliği, Rusya petrolüne fiyat tavanı içeren yaptırımları nihayete kavuşturmak için bugün görüşmelere devam edecek. Müzakereler Polonya ve Baltık ülkelerinin 65 dolarlık fiyat tavanının Moskova yönetimi için “fazla cömert” olduğunu belirtmesiyle cuma günü durmuştu. Polonya, söz konusu fiyat tavanının halihazırda piyasadaki Rus petrolü fiyatına oldukça yakın olduğunu belirtiyor. Nihayete kavuşturulması beklenen yaptırımlar 5 Aralık itibarıyla fiyat tavanı üzerinde satılan Rus petrolünü taşıyan gemilere sigorta yapılmaması kuralını getirecek. AB’nin bu hamlesine karşı Kremlin de bir taslak hazırladı. Taslakla birlikte, fiyat tavanı uygulayacak ülkelerle Rus şirketlerinin petrol ticaretine yasak getirilmesi planlanıyor.

Singapur’daki ING Groep Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, “Petrol piyasasındaki duyarlılık olumsuz olmaya devam ediyor ve Çin’de hafta sonu boyunca yaşanan gelişmeler kesinlikle yardımcı olmayacak” dedi.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Kasım 2022 Pazartesi

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, “Eğer gelecek yıl daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olur ise daha küçük artırımlar yapılacaktır” dedi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İrlanda Merkez Bankası Başkanı Gabriel Makhlouf, gelecek yıl daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olması halinde AMB’nin büyük olasılıkla daha küçük oranlı faiz artırımlarına yöneleceğini söyledi.

Piyasalar AMB’nin 15 Aralık toplantısında faizin 50 veya 75 baz puan artıracağını fiyatlıyorlar.

Makhlouf geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada faiz artırımının büyüklüğü konusunda açık fikirli olduğunu ifade etmişti.

Dün Sunday Independent gazetesine verdiği demeçte de, “Gelecek yıl faiz oranlarının daha yukarı gitmesi olasılığı var, ancak faizleri daha küçük artırımlar ile yukarı gidecektir” diye konuştu.

Makhlouf demecinde, “Ne kadar fazla faiz artırımına ihtiyacımız olduğuna kadar vermek için Euro Bölgesi ekonomisinde ne olduğuna bakmamız gerekli.

Gelecek yılın ikinci yarısında enflasyonun düştüğünü göreceğimizi düşünüyorum” ifadelerini de kullandı.

(Kaynak: BloombergHT.com )

28 Kasım 2022 Pazartesi

Asya borsaları Kovid protestoları öncülüğünden düştü

Hong Kong hisse senetleri, Çin’de devam eden Sıfır-Kovid politikasına ilişkin huzursuzluğun ortasında Pazartesi günü negatif bir Asya-Pasifik seansında kayıplara öncülük etti.

Petrol vadeli işlemleri, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisinden gelen talep endişelerinin fiyatlara baskı yapmasıyla 2022’nin yeni dip seviyeleri civarında seyrediyor.

Hong Kong’daki Hang Seng endeksi açılışta yüzde 4 düştü ve en son yüzde 2,26 daha düşük işlem gördü. Şanghay Bileşik yüzde 1,16 düştü ve Shenzhen Bileşeni de yüzde 1,3 düştü.

Offshore yuan, geçen haftayı dolar başına 7,20 civarında kapattıktan sonra dolar karşısında sert bir şekilde zayıfladı. ABD ham petrol vadeli işlemleri 2 dolardan fazla düşerek Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelere ulaştı.

Çin Merkez Bankası hafta sonu bankalar için zorunlu karşılık oranını 25 baz puan indirerek yüzde 7,8’e indireceğini ve uzun vadeli likiditeye yaklaşık 500 milyar yuan enjekte edeceğini duyurdu. Ulusal İstatistik Bürosu, yılın ilk 10 ayında endüstriyel kârların yıllık bazda yüzde 3 düştüğünü söyledi.

Avustralya’da S&P/ASX 200 Ekim ayında perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 0,2 düşerken yüzde 0,36 düştü. Nikkei 225 yüzde 0,62 ve Topix yüzde 0,79 kaybetti. Kospi Güney Kore’de yüzde 0.95 düştü.

(Kaynak: BloombergHT.com )

27 Kasım 2022 Pazar

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL’nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının gerçek dışı olduğunu duyurdu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, son günlerde tedavüldeki Türkiye Cumhuriyeti’nin madeni paralarıyla ilgili gerçeklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini önlemek amacıyla bir duyuru yapılmasının zaruri görüldüğü aktarıldı.

Darphane’nin, Türkiye’nin madeni para ihtiyacını arz ve talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Darphane tarafından üretilen madeni paraların, yüksek güvenlik alaşımı içeren metallerden oluştuğu bildirildi.

Açıklamada, madeni alaşımda kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatlarının küresel çapta yüksek bir dalgalanmaya maruz kaldığı, bu durumun dünyadaki tüm madeni paraların üretimi üzerinde olumsuz etki oluşturduğu ve piyasaların tekrar dengeye oturmasıyla madeni para üretim maliyeti ile nominal değerlerin tekrar dengelendiği kaydedildi.

Bu çerçevede, son günlerde kamuoyunda ifade edildiği üzere, 1 TL’nin üretim değerinin 3 TL olduğu beyanının kesinlikle yalan ve gerçek dışı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bu tür asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, üretimi yapılan madeni paraların ne şekilde üretileceği ve nasıl üretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile düzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların içindeki değişik türdeki metal alaşımları elde etmek için eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır.”

(Kaynak: BloombergHT.com )