2023 finansman ihtiyacı olan şirketler için zor geçecek
16 Aralık 2022 Cuma
Firmaların 2022’den son 10 yılın en düşük borçlanmasını gerçekleştirmeye hazırlandığı ve finansman ihtiyacı olan şirketlerin 2023 yılında da bu ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanacağı belirtiliyor. Bu durumun şirketlerin karar alma süreçlerini etkilemesi bekleniyor.
Şirketler 2022’de son 10 yılın en düşük borçlanmasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu düşüşün dalgalı piyasalar dolayısıyla yüksek risk notuna sahip şirketlerin piyasaya çıkamamasından kaynaklandığı belirtiliyor.
Bazı firmalar bu seviyede volatiliteye alışkın olmadığından, 2023’te de özel sektör borçlanma piyasasının hareketlenmesi beklenmiyor. Bu da yoğun finansman ihtiyacı olan şirketler için zorlu bir dönem olacağı anlamına geliyor. Küresel merkez bankalarının faiz artırımları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının not indirimleri kaynaklı maliyet artışları da borçlanma piyasasını zorlayan diğer faktörler olarak öne çıkıyor.
The Association of Corporate Treasurers’ın yardımcı direktörü Sarah Boyce, “Pek çoğu, ekonomik görünüm netleşene kadar kararsız kalacak ve harcamaları bir süre erteleyecek. Borçlanma maliyetlerinin artması gelecekteki tüm karar süreçlerine dahil edilecek” dedi.
Bazı Avrupalı firmalar 1 yıl sonra bile tahvil piyasasına dönemedi
ABD’li bir yatırım bankacısına göre, güvendeki dönüş o kadar sert gerçekleşti ki, bazı Avrupalı firmalar neredeyse bir yıl geçmesine ragmen borçlanma pencerelerini kaçırmaları nedeniyle hala tahvil piyasasına dönemedi.
Öte yandan Barclays, borçlulara mümkün olduğu kadar zaman tanımaya hazır olunmasını tavsiye ediyor. Bankanın Sermaye Piyasaları EMEA eş başkanı Pete Mason, “Fiyatlandırma kısmı da dahil olmak üzere, olabildiğince esnek davranmak gerekiyor” dedi.
Londra’daki Federated Hermes’in kıdemli kredi portföy yöneticisi Vincent Benguigui, “Piyasayı vuran her büyük anlaşmayı satın alma günleri sona erdi. Portföyümüzü koruyoruz, kredi varlıklarımızı gözden geçiriyoruz ve portföyümüzün dayanıklılığını kontrol ediyoruz” dedi.
Kurumsal menkul kıymet satışı 2 trilyon dolara geriledi
Yüksek borçlanma maliyetleri ve Ukrayna’daki savaşın talebi azaltmasıyla birlikte, menkul kıymetlerin kurumsal satışları bu yıl küresel bazda 2 trilyon dolara geriledi. Bu, 2011 ve Euro Bölgesi’nde borç krizi döneminden bu yana görülmüş en düşük seviye.
Anlaşma sağlamayı başaran şirketlerden biri, Cirsa Gaming oldu. Firmanın bir sözcüsü, “Piyasalar son aylarda gerçekten oynaktı ve birkaç gün içinde fiyatlarda önemli değişiklikler gördük. Borç yükümlülükleri olanlar süreç birkaç gün sürecek olsa bile işlemlere başlanılan gün geçerli olan fiyatlar üzerinden işlem yapacaklarını varsayma lüksüne sahip değiller” ifadelerini kullandı.
İspanyol oyun şirketi, gelecek yılın sonlarında vadesi gelen tahvillerinin çoğunu yeniden finanse etmek için Ekim ayında başlangıçta öngörülende 75 milyon euro üstünde bir performansla 425 milyon Euro topladı. Yeni tahvil, yerini aldığı 2018’de satılan tahvilden yüzde dört puan daha fazla getiri sağlıyor.
75 trilyon dolar değerinde 140 fon toplama işlemi gerçekleştirildi
Diğer firmalar daha az şanslı bir dönem geçirdi. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu yıl tahvil, kredi ve varlık destekli menkul kıymetlerin de dahil olduğu 75 trilyon dolar değerinde yaklaşık 140 fon toplama işlemi çekildi.
Commerzbank AG’nin kurumsal kredi araştırma başkanı Marco Stoeckle, Avrupa ve ABD’nin resesyonla karşı karşıya olduğundan, Avrupa ihraçlarının gelecek yıl düşmesini bekliyor.
Boyce, “Piyasa koşulları 2008’den öncekine benzer duruma dönüyor. O dönemden beri piyasada olan CFO ve Hazineciler bunu görüyor ve yapmaları gereken ekstra işlerin farkında” ifadelerini kullandı.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!